IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария може да върне на ЕС 300 млн. евро за строителството на метрото в Будапеща

Службата за борба с измамите в Европа е открила измама и вероятна корупция при изграждането на линията М4

16:35 | 22.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Органите за борба с измамите в Европа препоръчват Унгария да възстанови на Европейския съюз (ЕС) почти 300 млн. евро, похарчени за строителството на една от линиите на метрото в Будапеща, съобщава Politico.

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е разкрила сериозни нередности – измама и вероятна корупция, във финансирането на проекта на стойност 1,7 млрд. евро, вижда се от документи на службата, с които изданието разполага.

ОЛАФ препоръчва на дирекцията на Европейската комисия (ЕК), която отговаря за регионалната и градска политика, да изиска възстановяването на 228 млн. евро от кохезионните фондове и още 55 млн. евро на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Плановете за изграждането на линия М4 от метрото в Будапеща датират от 70-те години на ХХ век. Те обаче са финализирани непосредствено преди изборите през 2014 г., когато партията на премиера Виктор Орбан печели пълно мнозинство в парламента, а той оглави правителството за втори мандат.

Проектът за метролинията отдавна е политически спорен заради твърденията за лошо управление и планиране. Окончателният маршрут на линията няма много общо с първоначалните планове, неразвити остават и вторият е третият етап от метрото.

Депутати от опозицията подчертават, че четвъртата линия на метрото в унгарската столица работи винаги под капацитета си и това е доказателство за безсмислеността й.

Говорител на ОЛАФ потвърждава за изданието, че има разследване за предполагаема измама и нередности, свързани с проекта за линията М4 на метрото в Будапеща. Подадени са и съдебни препоръки към властите. ЕК е получила препоръките по случая и в момента ги проучва, за да прецени възможностите си, посочва говорител на Комисията. ЕИБ също обмисля отговора си.

От унгарската администрация също потвърждават, че са получили доклада на ОЛАФ, но предупреждават, че всякакви бъдещи решения по него ще отнемат месеци. Стартирано е обаче разследване по случая.

Дирекцията на ЕК за регионална политика беше предвидила почти 700 млн. евро за проекта, но заради по-ранни одити преразпредели над 320 млн. евро към други проекти в Унгария. Такива фискални корекции не са рядкост.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още