IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски военен кораб е нарушил гръцките териториални води край о. Имиа

Инцидентът съвпада с годишнината от кризата между Анкара и Атина от 1996 г.

12:24 | 30.01.17 г.
<p>
	Тонът на Анкара към Атина се изостри, след като група турски военни избяга в Гърция след опита за преврат, а гръцкият Върховен съд наскоро реши, че те няма да бъдат екстрадирани. На снимката: органите на реда ескортират турските военни към съда.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Тонът на Анкара към Атина се изостри, след като група турски военни избяга в Гърция след опита за преврат, а гръцкият Върховен съд наскоро реши, че те няма да бъдат екстрадирани. На снимката: органите на реда ескортират турските военни към съда. Снимка: Ройтерс

Турски военен кораб е приближил вчера малкия гръцки остров Имиа в Егейско море. Корабът е навлязъл в гръцки териториални води, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Смята се, че на борда на кораба се е намирал главнокомандващият щаба на турската армия Хулуси Акар, което засега не е потвърдено.

Гръцки катер е поискал от турския кораб да напусне веднага териториалните води на Гърция.

Това се случва на 21-та годишнина от инцидента от 1996 г., който доведе до остра криза в отношенията между Гърция и Турция. Тогава Анкара поиска от Атина да оттегли бойните си кораби от спорен остров в Егейско море, където бяха съсредоточени военноморски сили и на двете страни. Стигна се до военни маневри, но и гръцките, и турските войски се оттеглиха и до конфликт не се стигна.

От Генералния щаб на Гърция посочват, че актът е символичен заради годишнината от кризата от 1996 г., както и че провокацията е заради решението на гръцкия Върховен съд да не екстрадира избягалите в Гърция турски военни след неуспешния опит за преврат.

След неуспешния опит за преврат Анкара възприе доста по-агресивен тон спрямо Атина. От няколко месеца и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, и турският външен министър Мевлют Чавушоглу говорят за спорните острови в Егейско море като за „турска земя“. Някои от близките съюзници на Ердоган дори обвиниха Гърция, че е окупирала 18 от тези острови.

Спорните територии са поделени между Гърция и Турция с Договора от Лозана от 1923 г., който Ердоган атакува миналата година на среща с представители на регионите в Турция. Анкара настоява също така НАТО да прекрати патрулите си в Егейско море, които имат за цел да предотвратят нелегална имиграция към гръцките острови.

Европейските власти и представители на Алианса на няколко пъти заклеймиха турските декларации, свързани със спорните острови в Егейско море и призоваха Анкара да спазва международните договори.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос посочи, че „нашият приятел и съсед Турция трябва да уважава историята, приятелството и добросъседството. Не е достатъчно да кажем, че сме приятели, приятелството трябва и да се докаже“.

Павлопулос определи инцидента като „сериозен“, тъй като това нарушава не само гръцките граници, но и границите на Европа и Договора от Лозана. Той предупреди, че при повторен случай ще има сериозни последствия не само за двустранните отношения между Анкара и Атина, но и за отношенията между Европа и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още