IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите американски санкции засега няма да засегнат руския рейтинг

Перспективата пред руския рейтинг остава непроменена, коментира S&P Global Ratings

14:36 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Новият кръг санкции на САЩ срещу Русия няма да има непосредствени последици за кредитния рейтинг на Руската федерация, съобщи в четвъртък международната рейтингова компания S&P Global Ratings, цитирана от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроекта, с който се „бетонират“ санкциите и се затягат някои мерки срещу Русия. Заради решението му Москва обяви, че с Вашингтон са достигнали до търговска война и че се слага край на надеждите за по-добри връзки с администрацията на Тръмп.

Санкциите ще засегнат редица руски индустрии и могат да ощетят икономиката на Русия, която вече е отслабена от спада в цените на петрола режима на санкции, въведен през 2014 г. заради анексирането на Крим и ролята на Кремъл в украинския конфликт. 

„Перспективата пред руския рейтинг остава непроменена“, казва S&P, като припомня прогнозата си, че руската икономика ще се върне към растеж тази година благодарение на по-високите цени на петрола и газа.

"В момента не е ясно дали новият закон в САЩ допълнително ще попречи на това, което понастоящем считаме за само скромни средносрочни перспективи за икономически растеж пред Русия, тъй като това зависи от прилагането му“, подчертава агенцията.

S&P трябва да преразгледа руския кредитен рейтинг на 15 септември. През миналия месец обаче компанията коментира пред Ройтерс, че перспективата пред рейтинга на страната се помрачава от въвеждането на нови санкции.

През март агенцията ревизира перспективата пред рейтинга на Русия от „негативна“ на „стабилна“ и запази рейтинга на ниво ВВ+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още