IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците, които не могат да обслужват кредитите си, са все по-млади

Това се отчита две години след старта на закона за фалит на физическите лица

17:37 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Санкт Петербург. Снимка: Pixabay</em></p>

Санкт Петербург. Снимка: Pixabay

Две години след старта на закона за фалит на физическите лица портретът на потенциално неплатежоспособните кредитополучатели в Русия значително се е променил. Ако по-рано това са били потребители на средно 37 години, то сега средната им възраст е 22 години, пише „Известия“.

Ако две години по-рано заявление за несъстоятелност се е подавало при един-два кредита, то сега това става при три-четири заема. Дълговете пред микрофинансиращи организации вече преобладават пред банковите, според юридическата компания Национален център по фалити (Национальный центр банкротств - НЦБ). 

Според експертите „подмладяването“ на фалитите на физическите лица и ръстът на задлъжнялостта им ще доведе до това, че съдилищата ще признават все по-често гражданите за несъстоятелни, вместо да се върви към преструктуриране на заемите. Това означава, че изискванията към кредитополучателите може да бъдат затегнати.

Законът за фалит на физическите лица в страната влезе в сила на 1 октомври 2015 г. и от този момент е обявена несъстоятелност за 34 хил. души, или 5% от потенциалните фалити.

Като цяло размерът на дълга на руснаците, които по закон имат право да обявят неплатежоспособност, към 1 септември 2017 г. възлиза на 28,93 млрд. рубли, по оценка на НЦБ. Този показател за осемте месеца на тази година е нараснал с 87%.

Максималната възраст на хората с потенциални фалити е 55 г.

„Подмладяването“ на фалитите може да е свързано именно с търсенето на кредити от микрофинансиращи организации, смятат експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още