IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стана петият по големина притежател на злато в света

Руската централна банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, подобрявайки рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г.

22:48 | 18.01.19 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия измести Китай и се превърна в петия по големина притежател на злато в света, след като западните санкции са стимулирали централната й банка да купи рекордни количества от ценния метал през 2018 г., сочат данни, цитирани от Ройтерс.

С подкрепата на президента Владимир Путин централната банка залага сериозно на златото, което е смятано за убежище и естествена преграда спрямо долара, с активни покупки в последните десет години.

През 2018 г. закупените количества злато от Русия скочиха още повече след ограничаването на притежаваните американски държавни ценни книжа вследствие на наложените санкции от Вашингтон върху руски компании през април, които са най-строгите от анексирането на Крим през 2014 г.

Централната банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, като е подобрила рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г., съобщи банката.

Към 1 януари тази година централната банка е държала 67,9 млн. тройунции злато спрямо 59,1 млн. тройунции в началото на 2018 г., което я превръща в петия по големина притежател на злато в света след САЩ, Германия, Франция и Италия.

Китай остава на шесто място, след като обяви увеличаване на златните си резерви само веднъж в последните над две години. Притежанията на страната са нараснали до 59,6 млн. тройунции през декември 2018 г. спрямо 59,2 млн. тройунции през октомври 2016 г.

Източници от индустрията съобщават, че една от причините Руската централна банка да залага на златото са американските санкции, тъй като то не може да бъде замразено или поставено в черен списък.

„Изглежда, че целта е диверсифициране от американски активи“, казва пред Ройтерс източник от руски производител на злато.

През май Путин заяви, че „монополът на американския долар е ненадежден, той е опасен за мнозина“.

Руската централна банка купува добито в страната злато от търговски банки. Размерът на бъдещите покупки е държавна тайна. Не е ясно и дали тя ще продължи да увеличава притежанията си на злато със същия темп – около 14% на година, през 2019 г.

Централната банка обаче вече е изкупила значителна част от добитото в Русия злато, което също расте, но с по-бавен темп, казват източници от индустрията.

Централната банка е отказала коментар.

Русия, която е на трето място в света по производство на злато, увеличи добива си през 2017 г. с 6%. Очаква се добивът на Русия през 2018 г. да нарасне с 3%.

Според последните данни на руското финансово министерство Русия е добила 8,5 млн. тройунции (265 тона) злато между януари и октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 9 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
"безценните неща нямат цена" -ми как ще имат ...:) :) днес определено спестих от билети за добра комедия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 15 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
ти па кво не разбра, внушено било на тълпата .... щом е такава тъпня що не го фърлят на улицата ами праят егати занданите зарад него ?, складират там, ценно било не знам си що било, щом не е нищо тогава да развалят трезорите и готоо да не го приемат банките кат платежно средство .... ако го имаше колкот камъните немаше да бъде ценно, е виж цената на Palladium кво стана с нея а уж и то е неква си тенекия мда ама .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
Очаква се добивът на Русия през 2018 г. да нарасне с 3%.------------------------------------------------------------------------мда, а през 2010 ше се дигне съвсем на 168% ......Иначе тия купуат ама могат ли да го пипнат щот и аз купувам едни хартии за три четри дена и после хартийките са фюу. Да купуваш физика е различно от тва да купувам нещо си дет го нема на COMEX или у Лондонския Склад дет са продали и нащо на чайниците и са само мое поччешем коня за гривата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Не мисля, че някой тук разбира толкова от батерии, за да е сигурен, че ще стане така. А златото и преди се е ползвало за подобни цели, но цената му не се променила осезаемо, всички монитори между 70-те и 90-те години имат малко злато. Много хора се занимават с това - да вадят златото от тях, мисля че от 500 монитора се събираше 100гр злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 15
SS-23
преди 5 години
"Тресне ли гъбата, не само златото няма да има стойност. Просто е удобно при наложени санкции, когато замразят активите ти в чужбина да имаш няколко месец буфер в които да обмислиш дали си струва да рестартираш планетата на ново"***Златото и въобще всички тия т.н. "убежища" за които е внушено на Тълпата, че имат практическа Ценност, са просто опит на "властелините на света" да запазят ръководното си влияние върху масите, т.е. да продължат да са носители на Власт, след като продължават да държат, да притежават уж "еталона за Ценност" ! Уж е мнооого ценно, пък го продаваш ?! Защо го продаваш/купуваш?! Безценните неща не се продават, нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 13
SS-23
преди 5 години
"На олимпийските игри се бориш за златен медал"***За никакво "злато", а се бориш "за престиж"., "да се докажеш", че си по-по най....А "златото" , "среброто" и "бронза" са само една символна визуализация, един целофан на този спечелен престиж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
"Тресне ли гъбата, не само златото няма да има стойност. Просто е удобно при наложени санкции, когато замразят активите ти в чужбина да имаш няколко месец буфер в които да обмислиш дали си струва да рестартираш планетата на ново. "Да повторим за бавно развиващите се :)Ахтунг - изби рибата бро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 15 rate down comment 8
SS-23
преди 5 години
"Никой, ама никой, нормален човек на тази земя не пожелава ядрен взрив."***Задръж малко преди да напръскаш и монитора с отровата си! Я посочи в поста по-долу, къде "пожелавам" ядрен взрив ?! Нещо май "настъпах" , въпреки, че пиша в спокойнен, аргументиран тон и се посипаха нападки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 5 години
https://tavex.bg/blog/zlatni-li-sa-zlatnite-medali-na-olimpiadata/толкова по въпроса за златните медали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 20 rate down comment 6
mariata
преди 5 години
Наистина ли пожелаваш ядрен взрив?! Ти си психично болен или абсолютен *** или неизлечимо болен, на който му остава малко живот.Никой, ама никой, нормален човек на тази земя не пожелава ядрен взрив. При такъв взрив ще загинат много невинни и ще се разболеят още повече. Тогава нито злато, нито пари, нито имоти имат значение.На такива като теб трябва да им се забрани да пишат по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още