IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС

Страната дава до 70% субсидия за заплати и заделя 700 млн. евро за данъчни и осигурителни облекчения

08:14 | 18.03.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Финансов тест за устойчивост

Държавата се намеси в икономиката с пакет от икономически и социални мерки – „терапевтична комбинация” от данъчни и осигурителни облекчения, финансови стимули за малките и средни предприятия, компенсации за доходите на засегнатите работещи и допълнителни социални помощи за уязвимите групи, субсидии и грантове.

„Нашата задача и задължение е да подкрепяме икономиката в този момент. Това и правим”, заяви финансовият министър Константинос Петридис.

Той не се ангажира с прогноза за финансовия ефект от безпрецедентната криза, но коментира, че предприеманите от правителството мерки „имат сериозни финансови последици и тестват нашата колективна устойчивост“.

„В този момент, когато икономиката преживява най-значителните сътресения, ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да преодолеем кризата в следващите месеци, да подкрепим устойчивостта на нашата икономика и да осигурим ефективна и здрава мрежа за социална защита”, подчерта Петридис. Според него в момента става въпрос за оцеляване на икономиката като цяло в Кипър и на неговото население.

Финансист №1 на Кипър защити и бюджетната политика, водена от двете правителства на Никос Анастасиадис след кризата от 2013 г., която сега дава възможност за сериозен финансов принос на държавата. „Ако не бяхме упражнявали тази разумна фискална политика чрез балансирани бюджети, която бе много критикувана в последните години, днес нямаше да можем да се намесим динамично в икономиката”, твърди той.

С новия спасителен план правителството инвестира в схеми за подпомагане, които ще позволят на бизнеса да издържи на сътресенията в кризата без да фалира и без хората да изгубят работата си, защото по-голяма безработица ще направи още по-трудно справянето с този проблем, бяха единодушни в оценките си финансовият министър Константинос Петридис и социалният Зета Емилианиду на съвместната им пресконференция.

Приемането на анти-коронавирусната програма в Кипър вече постигна и първия си „политически” ефект – да обедини позициите на различните социални партньори и опозиционни опоненти. Планът бе разработен след няколкодневни консултации на двамата министри с работодателските организации, браншови сдружения, синдикатите, икономическите екипи на парламентарно представените партии. В резултат след обявяването на програмата всички я приветстваха, че в нея са вкючени и предложени от тях мерки.

„Анти-дот” от 3% от БВП

„Програмата за подкрепа“ е на стойност 700 млн. евро, което представлява 3% от БВП на малката средиземноморска държава. Други 100 млн. евро правителството инжектира в укрепването на здравния сектор на „фронта” на епидемията.

Пакетът мерки, с който държавата застава зад бизнеса и гражданите си, е насочен основно към създаването на ликвидност за компаниите, засилване на покупателната способност на населението, компенсиране на загубата на доходи. „Това не изчерпва бюджетния марж за нови мерки, ако се налагат, но по-нататъшни големи загуби на финансови запаси извън пакета в този момент на несигурност могат да повлияят на системата за благосъстояние в критичния период, който следва”, посочи министър Петридис. 

Още от понеделник предприемачите проявяват одобрение и най-голям интерес към възможното включване в двата плана за спиране на бизнеса и за малките фирми, обобщиха за Inverstor.bg от Кипърската търговско-промишлена палата и от Федерацията на работодателите и индустриалците.

Правителството одобри две специални схеми от финансови стимули, които ще подпомогнат компаниите в частния сектор.

Първата е „План за спиране на бизнеса”, която се предлага на предприятия, които задължително спират работата си по разпореждане на правителството, които са решили да преустановят дейността си заради невъзможност да я изпълняват в тези условия и за тези, които ще продължат да работят, но търпят намаление на оборота с над 25% в сравнение със същия период на миналата година. За тази помощ правителството е предвидило 110 млн. евро. С тази сума ще бъдат изплатени компенсации на затруднените работодатели, за да избегнат съкращенията на работници, като в същото време засегнатите служители ще получават обезщетение за безработица, докато бизнесът е спрян.

10 млн. евро е сумата за предложения „План за подкрепа на малкия бизнес”. Той е насочен специално към малките фирми, в които работят до 5 души /малките семейни компании са основата на кипърската икономика/. Те ще могат да получат от държавата субсидия в размер на 70% от разходите им за заплати на наетите в тях, при условие, че задържат хората си и имат намаление на оборота си с повече от 25%.

Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Абсолютно сериозно, да.Всяко такова действие струва много пари на бюджета.Кой мислиш, че ще плати сметката, натрупана от несъбрани данъци? Ще ти подскажа - ние.Защото ако не я платим, утре няма да има пари за пенсии, заплати на лекари, полицаи и тн.Или да вземем кредит?Я виж какво се случва с най-големите поддръжници на социалните мерки, които години наред бяха социално щедри, като Италия, а сега са с 300% дълг спрямо БВП?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Говорим за Кипър, който преди 6-7 години се наложи да конфискува част от банковите депозити на вложителите за да не фалира. Тъй че внимавайте кой давате за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
ert
преди 4 години
Време е да се намали ДДС-то за лекарства и храни у нас, за да се помогне на народа в борбата с вируса. Нали това искаме всички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Repoman
преди 4 години
Това сериозно ли? Значи по белия свят може, а у нас не може? Звучи ми като обика към Владко Горанов, че нападжиите у нас ги няма никакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
На мен ми е чудно тая година, как ще закърпят бюджета, акцизите са едно голямо перо от него, а по-малко пътувания => по-малко използвано гориво => по-малко акциз от горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
В България не е добра мярка въвеждането на различба ставка по ДДС поради една основна причина - на следващия ден от въвеждането започват данъчните измами! Освен това, поради факта, че бюджета трябва да се напълни, по-малкото приходи от намалените ставки ще бъдат запълнени от увеличени приходи по други пера. Така, че ще е танто за кукуригу. Примера с таксите по преводите е показателен - ЕС задължи банките да намалят цената за международните преводи и какво стана - увеличиха цената на вътрешните преводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
s3
преди 4 години
Браво, нека и ние да последваме добрия пример и да въведем поне едно диференцирано ДДС за лекарства и храни, както е по белия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още