IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС

Страната дава до 70% субсидия за заплати и заделя 700 млн. евро за данъчни и осигурителни облекчения

08:14 | 18.03.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Данъчна и осигурителна ваканция

Кипър обяви и серия от мерки за повишаване на ликвидността на фирмите, от която остро ще се нуждаят във вирусната криза, за укрепване на покупателната способност на гражданите и стимулиране на потреблението. 

За два месеца се прекратява задължението за плащане на ДДС. Облекчението се отнася за компании с оборот до 1 млн. евро според подадените данъчни декларации за 2019 г., чийто оборот е намалял с над 25%. По-късно ще бъдат допълнителни мерки за изплащане на сумите постепенно до 11 ноември 2020 г. От това „перо” компаниите ще спечелят 240 млн. евро ликвидност.

70 млн. евро ще е стойността на приетото решение за временно намаляване на ДДС. Ставката от 19% пада до 17% за период от 2 месеца, а тази от 9% се сваля на 7% за период от 3.5 месеца. В Кипър стандартната ставка на ДДС е 19%, а намалената ставка се налага в транспорти превози, ресторантьорски услуги, туристическо настаняване и др.

Намаляването на ДДС е универсално, важи и за електричеството, уточни финансовият министър в понеделник след забележка на главната опозиционна партия АКЕЛ, че цените на тока не са обхванати в правителствения указ.

И още едно плащане от фирми и граждани – осигурително, отменя правителството, което ще „струва” 98 млн. евро. За два месеца – март и април, те се освобождават от плащането на допълнителната здравна вноска за предстоящото включване на болниците в новата система за здравно осигуряване в Кипър. Според графика за реализацията на здравната реформа от 1 март работодателите и хората трябваше да внасят по-висока здравна осигуровка, а самият й втори етап, обхващащ и лечебните заведения, започва на 1 юни.

Освобождаването от плащането няма да промени плановете за въвеждането на новите здравни услуги, увери здравният министър Константинос Йоану. Ако възникнат повишени финансови потребности при прилагането на тази фаза, те ще бъдат покрити от държавния бюджет.

Промените за ДДС и осигуровките ще влязат в сила веднага след приемането на съответните закони за това. Проектите се съгласуват за последни уточнения и още тази седмица правителството ще ги внесе за гласуване в парламента, обяви министър Петридис.

Освен това, съгласно действащия закон, правителството ще постави таван на цените на продукти за лична хигиена и дезинфекция, за да предотврати спекулата с тях. Първият указ в изпълнение на тази мярка бе издаден от министъра на здравеопазването Константинос Йоану във вторник /17 март/. С него се определя максималната цена на едро и на дребно на редица антисептични средства, спрейове и гелове, дезинфекционни гелове за ръце, маски, термометри. Заповедта на министъра влиза в сила в аптеките от 18 март и ще се прилага до 30 април.

Подкрепа получава и основният, най-доходоносен икономически отрасъл на Кипър, който вече понася тежки удари от коронавируската криза и ще бъде най-силно засегнат от нея – туризмът. С приетата програма правителството осигурява допълнителни бюджетни кредити от 11 млн. евро за неговото възстановяване. Те ще са за осъществяване на дейности за подпомагането му между юни и септември 2020 г., както и за засилване на привличането на туристи през периода октомври 2020 г. - март 2021 г.

Банковият резерв

В помощ на бизнеса и потребителите се включва и банковият сектор в Кипър, най-тежко пострадал от кризата през 2013 г.

Централната банка на страната съобщи в понеделник за „временно освобождаване” на около 1.3 млрд. евро от общия размер на капиталовите резерви, държани от кипърските системи банки, които да бъдат използвани „с необходимата гъвкавост” в подкрепа на бизнеса и домакинствата, засегнати от кризата заради епидемията.

Финансовата подкрепа ще включва краткосрочно преструктуриране на текущи заеми, както и отпускане на нови краткосрочни заеми за финансиране на нуждите от оборотен капитал, поясни Централната банка на Кипър в официално съобщение.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Абсолютно сериозно, да.Всяко такова действие струва много пари на бюджета.Кой мислиш, че ще плати сметката, натрупана от несъбрани данъци? Ще ти подскажа - ние.Защото ако не я платим, утре няма да има пари за пенсии, заплати на лекари, полицаи и тн.Или да вземем кредит?Я виж какво се случва с най-големите поддръжници на социалните мерки, които години наред бяха социално щедри, като Италия, а сега са с 300% дълг спрямо БВП?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Говорим за Кипър, който преди 6-7 години се наложи да конфискува част от банковите депозити на вложителите за да не фалира. Тъй че внимавайте кой давате за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
ert
преди 4 години
Време е да се намали ДДС-то за лекарства и храни у нас, за да се помогне на народа в борбата с вируса. Нали това искаме всички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Repoman
преди 4 години
Това сериозно ли? Значи по белия свят може, а у нас не може? Звучи ми като обика към Владко Горанов, че нападжиите у нас ги няма никакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
На мен ми е чудно тая година, как ще закърпят бюджета, акцизите са едно голямо перо от него, а по-малко пътувания => по-малко използвано гориво => по-малко акциз от горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
В България не е добра мярка въвеждането на различба ставка по ДДС поради една основна причина - на следващия ден от въвеждането започват данъчните измами! Освен това, поради факта, че бюджета трябва да се напълни, по-малкото приходи от намалените ставки ще бъдат запълнени от увеличени приходи по други пера. Така, че ще е танто за кукуригу. Примера с таксите по преводите е показателен - ЕС задължи банките да намалят цената за международните преводи и какво стана - увеличиха цената на вътрешните преводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
s3
преди 4 години
Браво, нека и ние да последваме добрия пример и да въведем поне едно диференцирано ДДС за лекарства и храни, както е по белия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още