IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път: Русия е изнесла повече злато, отколкото газ

Новата експортна реалност се дължи на причинената от коронавируса криза и западните санкции срещу страната

10:34 | 20.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Нарастващият износ на злато е една от причините, но газовата страна на темата също е от решаващо значение за новата експортна реалност в Русия: Според оценки на централната банка приходите от износ на газ от „Газпром“ са спаднали наполовина през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с първото тримесечие. Спрямо същия период на 2019 г. понижението е с 2,6 пъти до едва 3,5 млрд. долара.

Цената на газа е в режим на свободно падане

През април и май „Газпром“ е доставила 24 млрд. кубически метра газ в чужбина, с 21 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Експортната цена за руския газ падна до 94,4 долара за 1000 куб. метра през май - под нивото на рентабилност. През май 2019 г. експортната цена на газа беше все още 183,87 долара.

Анализаторите считат, че сред причините за спада на цените на газа са сривът на цената на петрола и по-слабото търсене на енергийни суровини заради пандемията, както и пълните съоръжения за съхранение на газ на запад заради сравнително топлата зима и глобалното затопляне.

"Очакваме износът на газ за Европа да намалее до 163 млрд. кубически метра през 2020 г. в сравнение с около 200 млрд. кубически метра през 2018-2019 г.", заяви Дмитрий Маринченко, директор в поделението Natural Resources and Commodities на рейтинговата агенция Fitch. Според него средната експортна цена през 2020 г. може да спадне до рекордно ниско ниво за последните 15 години.

„Очакваме тя да бъде около 120 долара за 1000 кубически метра", казва Маринченко. Между 2006 и 2009 г. средната експортна цена е 294 долара. Според директора за изследвания на Vygon Consulting Мария Белова негативният рекорд на фона на кризата на рублата през 1999 г. беше 57,5 долара за 1000 кубически метра. Тогава цената на петрола се търгуваше на ниво от 12,72 долара за барел.

Изненада: Накъде се насочва руското злато?

Учудваща е посоката, към която поема по-голямата част от руското злато: Великобритания остава основният вносител на руско злато с около 80 процента от руския износ.

Русия вече увеличи износа си за острова през 2019 г. - въпреки масовото нарастване на напрежението в резултат на аферата около опита за убийство срещу шпионина Сергей Скрипал и дъщеря му, които живеят в Англия. Ръстът бе дванадесеткратен до почти 5,3 милиарда долара. От януари до май 2020 г. Обединеното кралство е купило злато за четири милиарда долара от общия износ за 5,1 милиарда долара.

Разбира се, сред причините е и фактът, че Лондон е център на глобалната търговия със злато, където се съхраняват физически и запасите от метала. Има и много международни доставчици, особено ETF-и върху златото. Притокът на злато в тези фондове достигна рекордни нива през първата половина на 2020 г., съобщи Световният съвет за златото (WGC). Досега той възлиза на 734 тона за 39,5 млрд. долара.

Ръстът на износа на злато от Русия обаче няма да бъде в състояние да компенсира спада на приходите от износ на нефт и газ в чужбина, предупреждава Йегор Сусин от „Газпромбанк“. Според неговите оценки износът на злато през 2020 г. може да покрие по-малко от десет процента от загубените приходи от продажбите на нефт и газ.

"Във всеки случай това е плюс за търговския и платежния баланс", казва експертът. Само че в най-добрите си години Русия е получавала от 60 до 70 млрд. долара годишно от износа на газ, а целият износ на злато не би надхвърлил 13 млрд. долара, дори при много високите цени в момента, предупреждава той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
markov
преди 3 години
Руската ЦБ изкупуваше произведеното златото от много години и го добавяше към резерва си. В момента обаче цената на златото е на пик и вероятно са решили да спрат покупките докато пазара не се успокои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
vladi_guetzov
преди 3 години
Докато правителството не прекрати концесиите и изрита частните златодобивните компании,които грабят безобразно ресурсите на страната ,трупат огромни богатства ,и нищо не остава в страната -дотогава няма да се оправим.Ресурсите са национални т.е. на народа ,а не на частни компании.Корумпираните чиновници ги одобряват срещу ,,комисионни,, и са срещу народа.Това трябва да спре,защото корумпираните в едно с крадливите компании ни обричат на бедност -нас и децата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още