IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как репресиите унищожават една и без това загниваща икономика

Слабият частен сектор в Беларус е съсредоточен в IT сектора, а прекъсванията на интернет с цел заглушаване на протестиращите го смазват

16:25 | 13.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/TATYANA ZENKOVICH/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH/БГНЕС

Интернет ограниченията вече се отразяват на икономиката на Беларус. Тъй като повечето производствени предприятия все още са в ръцете на държавата, слабият и малък частен сектор е ориентиран към ИТ услуги. Голям брой частни беларуски компании, които доставят аутсорсинг решения за клиенти от цял ​​свят, трябваше да намерят новаторски решения, за да осигурят всичко, което се доближава до редовна услуга, за своите клиенти. Въпреки че изглежда, че редовният достъп до интернет е възстановен, тези хора знаят, че връзката може да прекъсне пак без предизвестие.

Повечето компании намират начин за непрекъснатост на бизнеса чрез технически мерки (VPN мрежи, специализирани канали) или преместване на ключови служители в чужбина, коментират от друга компания, също пожелала анонимност. „Повечето трудности бяха с мобилния интернет през нощта в градовете, стационарните линии са по-стабилни“, казват мениджърите на дружеството.

Проблемът е, че има държавен монопол върху външни канали за свързване на страната със света, така че е много по-лесно да се контролира свързаността тук, отколкото в повечето други страни, обясняват представителите на беларуския частен сектор.

Представители на аутсорсиг сектора казват, че повечето им клиенти влизат в положение и разбират ситуацията, но въпреки това те  губят възможности, защото не могат да си свършат работата навреме. За някои компании може и да няма преки загуби, но косвените ще са огромни.

Проблеми е имало и в Hi-Tech Park, едно от убежищата за стартиращи компании в Беларус, основан от Валери Цепкало, бивш посланик на Беларус в САЩ, който също планираше да се кандидатира за изборите, но беше заплашен с арест и напусна страната.

Компаниите в Hi-Tech Park оказват сериозен натиск върху администрацията му. Те разбират, че настоящата ситуация руши идеята за Беларус като ИТ държава, но директорът на парка Всеволод Янчевски е идеологически служител в администрацията на Лукашенко и той разбира, че всякакви промени във властта са риск за неговата позиция.

От частния сектор в Беларус смятат, че ако хората в страната изгубят битката за правата си, ИТ секторът там приключва. Професионалистите ще се преместят, компаниите ще замразят наемането и постепенно ще закрият офисите.

Бизнес общността, която засега смята да остане в страната, ще предприеме правни и технически мерки, за да предотврати загубите от блокирането на интернет в бъдеще.

На 11 август имаше спорадични стачки в редица големи държавни предприятия, включително водещия в страната Мински завод за трактори (MTZ). Николай Зимин, бившият президент на профсъюза на работниците по минно дело и химически работници, е един от арестуваните.

Александър Ярашук, лидер на Беларуския независим профсъюз, работниците сигнализират за края на Лукашенко. „Нищо не е приключило в деня на изборите и всичко тепърва започва - убеден съм, че тази история ще приключи с безславното напускане на сегашния политически режим“, казва той.

Шаран Бъроу, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC), смята, че беларуските власти трябва да гарантират признаването на основните права на свобода на сдружаване, свобода на словото, мирни събрания и свобода на медиите. „Те трябва да слушат гласа на хората и да зачитат техния избор, а не да реагират с насилие и репресии“, казва тя.

Според ITUC работниците в Беларус нямат гаранции за права. Фактически е невъзможно да се проведе законна стачка и има много строго законодателство относно незаконните стачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
майдан ... украинска технология , ама тоя път -дърво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още