IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да вярваме на руската ваксина срещу коронавирус?

Русия не е представяла данни за изпитанията на своята ваксина и за нейните показатели може да се съди само от медийни публикации

16:21 | 10.01.21 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Когато става въпрос за ваксини срещу коронавируса, вниманието ни е фокусирано на Запад, пише в коментар Bloomberg. Но подобни разработки правят и други държави, а една от водещите всъщност е Русия и нейната "Спутник V".
Разработена от Гамалейския институт, руската ваксина вече се поставя и производителите изпълняват договори за доставки. Но можем ли да ѝ вярваме?

Досега Русия не е предоставяла данни за изпитанията във фаза 3 на ваксината и за нейните показатели на този етап може да се съди основно по публикации в медиите. По същия начин се правят анализите и на китайската разработка на Sinovac Biotech.

На този етап се знае единствено, че руските власти са одобрили използването на "Спутник V" като ефективна и безопасна, но няма начин за независима проверка на тези резултати.

Какво е известно?

Според публикациите ваксината е тествана във фаза 3 на малко над 22 хил. души. Случаите на заразяване сред ваксинираните е по-ниско от това на одобрените вече в Европа Pfizer/BioNTech и Moderna. Според оценките ефективността на руската ваксина надхвърля 90%. Няма и регистрирани случаи на тежки реакции против ваксината, но няма и дефиниция какво разбират руските власти под "тежки реакции".

"Спутник V" е разработена на базата на иновативна технология, използвана и от AstraZeneca в партньорство с Оксфордския университет за своята ваксина срещу коронавируса - използват се аденовирусни вектори. Тя също се поставя на две дози.

За разлика от ваксината на AstraZeneca двете дози на "Спутник V" съдържат различни аденовируси. Това не позволява имунният отговор от първата доза да доведе до неефективна втора доза.

Именно по този въпрос двете разработващи компании работят заедно след обявеното споразумение за сътрудничество в началото на декември 2020 година.

Дотук изглежда, че руската ваксина е също толкова ефективна, колкото и разработките на западните лаборатории. Но липсват официалните данни от проучванията на "Спутник V".

Трудно може да се оцени и докъде са стигнали в работата си китайските учени. За тяхната ваксина CoronaVac, разработена от Sinovac, също липсват официални данни от изпитванията на фаза 3, макар че те се извършват в Турция, Бразилия и Индонезия. За резултатите може да се съди само от медийни публикации и според тях ефективността ѝ варира от 50% до 90%. В Бразилия медиите съобщават, че ефективността на китайската ваксина е 78%.

Тази неяснота води до липса на доверие в разработката, посочват Bloomberg. Няма информация и на каква технология стъпва ваксината на Sinovac. Вероятно тя използва умъртвен вирус, което може и да има предимството на имунен отговор и срещу други части от коронавируса, а не само за части от протеина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
а пък ако има "изгубили битката" , то със сигурност няма да е от ваксината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Ако смяташ да си купиш и поръчаш може да се интересуваш какви са данните за ваксината. Нито ще купуваме от руснаците нито от китайците нито те ще купят европейска или американска ваксина. Защо да ви дават тази информация. Колко са ефективни ваксините ще се разбере след като се ваксинират 40 и повече процента от населението на определена държава. Предполагам до края на тази година ще имаме достатъчно данни за сравнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 9
ratten
преди 3 години
под статии за руснаците по задължение ли се изхождаш по 2 пъти.или просто за кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 3 години
ми дядя вова , да беха подали документи за регулаторно одобрение ... :)))да не беха фалшифицирали бездарно резултатите от изследванията ... :)))нещо като арматата , уж танк безаналогов , пък го теглят други танкове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
cyclop
преди 3 години
Как да вярваш на нещо, от което не печелят директно "твои хора". Дори не мога да проумея концепцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
дядя Вова
преди 3 години
т.е. не подлежи на съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
дядя Вова
преди 3 години
Можем ли да вярваме на руската ваксина срещу коронавирус? Щом е руско, подлежи на съществуване до доказване на противното.Щом е англо-сакс се посреща с *** възторг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още