IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да вярваме на руската ваксина срещу коронавирус?

Русия не е представяла данни за изпитанията на своята ваксина и за нейните показатели може да се съди само от медийни публикации

16:21 | 10.01.21 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Когато става въпрос за ваксини срещу коронавируса, вниманието ни е фокусирано на Запад, пише в коментар Bloomberg. Но подобни разработки правят и други държави, а една от водещите всъщност е Русия и нейната "Спутник V".
Разработена от Гамалейския институт, руската ваксина вече се поставя и производителите изпълняват договори за доставки. Но можем ли да ѝ вярваме?

Досега Русия не е предоставяла данни за изпитанията във фаза 3 на ваксината и за нейните показатели на този етап може да се съди основно по публикации в медиите. По същия начин се правят анализите и на китайската разработка на Sinovac Biotech.

На този етап се знае единствено, че руските власти са одобрили използването на "Спутник V" като ефективна и безопасна, но няма начин за независима проверка на тези резултати.

Какво е известно?

Според публикациите ваксината е тествана във фаза 3 на малко над 22 хил. души. Случаите на заразяване сред ваксинираните е по-ниско от това на одобрените вече в Европа Pfizer/BioNTech и Moderna. Според оценките ефективността на руската ваксина надхвърля 90%. Няма и регистрирани случаи на тежки реакции против ваксината, но няма и дефиниция какво разбират руските власти под "тежки реакции".

"Спутник V" е разработена на базата на иновативна технология, използвана и от AstraZeneca в партньорство с Оксфордския университет за своята ваксина срещу коронавируса - използват се аденовирусни вектори. Тя също се поставя на две дози.

За разлика от ваксината на AstraZeneca двете дози на "Спутник V" съдържат различни аденовируси. Това не позволява имунният отговор от първата доза да доведе до неефективна втора доза.

Именно по този въпрос двете разработващи компании работят заедно след обявеното споразумение за сътрудничество в началото на декември 2020 година.

Дотук изглежда, че руската ваксина е също толкова ефективна, колкото и разработките на западните лаборатории. Но липсват официалните данни от проучванията на "Спутник V".

Трудно може да се оцени и докъде са стигнали в работата си китайските учени. За тяхната ваксина CoronaVac, разработена от Sinovac, също липсват официални данни от изпитванията на фаза 3, макар че те се извършват в Турция, Бразилия и Индонезия. За резултатите може да се съди само от медийни публикации и според тях ефективността ѝ варира от 50% до 90%. В Бразилия медиите съобщават, че ефективността на китайската ваксина е 78%.

Тази неяснота води до липса на доверие в разработката, посочват Bloomberg. Няма информация и на каква технология стъпва ваксината на Sinovac. Вероятно тя използва умъртвен вирус, което може и да има предимството на имунен отговор и срещу други части от коронавируса, а не само за части от протеина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Защо никой не вярва на руската "ваксина" ли? Защото на държава, която използва лъжата като държавна политика, никой не вярва....не били свалили те малайзиския самолет, не били нападнали Украйна, не били започнали ВСВ заедно с Хитлер, не били избили полския елит в Катин, не били отровили Скрипал, не били застреляли Немцов и Политковска, не били техни фабриките за *** и като се замисля още стотици примери! На лъжци никой не вярва.А пък да не забравяме и наглата лъжа на Малкото Пу, което обяви, че не се ваксиирашо, щото нямало ваксина за хора на 68 години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 3 години
кви пазари ... ?! ... израел изкупува всичкото качествена ваксина на двойна цена без да се пазари ... арабите и те наддават , за другите има по 5-10 кутии на месец ... :))) ... освен за усато , щото все пак там е главният офис и големите им фабрики ... 20% са ваксинирани в израел , тия ще си решът проблема макс до началото на март и си отварят икономиката ... :)))ингилизите и те с тяхната ваксина ще си оправят първо раята в техната държава после ще му мислят ...рассияните не могат да произвеждат количество , това първо и второ не могат да си оправят документацията , трето цената им е височка и не се знае докога матушката ще я дотира за износ , двувекторна ваксина не се прави лесно ич , еле па за техническа нация кат рассия ... затова противошният препарат е одобрен само в гвинея и аржентина ... :))) ... бразилците хем там течаха изпитанията им казаха да си гледат работата и ще бачкат с китайската за раята ...а вовата отворил ваксинационни центрове , ама борящниците нещат да влизат в тех ... що ли ... ?! ... щото си знаят стоката ... :))) ... шлаят се по улиците , кръстят се из църквите и се наливат се веро и водка ... така се ваксинират ...от тука списващите , ако некой се гласи на pfizer и moderna ще има бая да чака ... :))) ... малко като с връзки ще е тази година ... после вече ще са платени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 10
Императорът
преди 3 години
Само пълен *** може да вярва на Блумбърг, а не на специализирани медии като "Ланцет" например, които отдавна признаха качествата на руската ваксина. Блумбърг е една икономическо-финансова медия, която вече дори от икономика и финанси не разбира, но се занимава с евтино политиканство - тоест нещо като Инвесторът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 5
markov
преди 3 години
Щото никои в момента не може да задоволи собствените си пазари че да се бори за чужди. И западните ваксини и Руските и Китайските са дефицитна стока ...към момента не им се налага да се конкурират помежду си. Всички което успее да се произведе се поглъща от щедрите държавни поръчки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 9
TomaNeverni
преди 3 години
Стоенчо а ти поне по 10 пъти се изхожай щот само на заплата не се кара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis23
преди 3 години
ньет, на нито една ваксина за ковида не мое се верва, защото са направени за 6 месеца и за кво са ви ваксини за нещо дет не се мре от него ??? ..... ако сте го карали измисления ковид съвсем не треат ваксини ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 3 години
Защо не подадат документи ? Нали приятелят му орбан купи (мисля 25 000 дози) за да я сертифицират. Какво стана, защо се отказаха. Унгарците имат право да издадат разрешение само за своята си територия. Както виждаш и те не я желаят, въпреки интимното приятелство между орбан и путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 3 години
Грешиш. Един път се изхoжда, след това се изповръща, следва изхождане .........и така копейка след копейка, долар стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Статията е голяма глупост. Ясно е че ЕС си затвори пазара само за избрани компании. Ваксини за цялото население бяха поръчани на 2-3 избрани компании още преди да са изработени ! После *** Руснаците що не давали документацията ....ми що да я дават безсмислено ? Със същия успех в Русия могат да твърдят точно на 180 градуса....вероятно двете ваксини одобрени в ЕС не са залели Руските регулаторни органи с доказателства за ефективността си ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
v_tin
преди 3 години
Ne съществува за теб, за руснаците си съществува и се прилага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още