IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето за игри в Москва приключи

За обикновените руснаци престоят в затвора само доказва честността на Навални и го прави още по-популярен

08:16 | 03.02.21 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MOSCOW CITY COURT</em></p>

Снимка: EPA/MOSCOW CITY COURT

Доскоро само настървените оптимисти сред критиците на руския президент Владимир Путин се надяваха, че Алексей Навални ще бъде освободен и ще се върне при семейството си. Досега Кремъл многократно беше изненадвал със своята гъвкавост. Ту ще разреши на Навални да участва в избори, само за да го нападне след това с нови наказателни производства. Но след това винаги, когато е възможно, държавните медии, съдебна система и полиция започват поредната атака. А ако е необходимо, се оттеглят отново за кратко. През 2015 г. съд отхвърли искането на затворническите власти за превръщане на условната присъда на Навали в ефективна. Изглеждаше, че московските стратези непрекъснато търсят - според тях - елегантно решение на проблема с Навални, пише в свой анализ за Die Welt Максим Киреев.

Но времето на игрите в Москва най-накрая свърши. Има много непосредствени причини, поради които Алексей Навални влезе в затвора. Той официално е нарушил изискванията за пробация, твърди се, още преди да бъде лекуван в чужбина. В миналото обаче такива твърдения за престъпления не интересуваха съдебната система. Сега обаче, с последните си разкрития, Навални принуди руската тайна служба да се опита да го убие. Малко след това той лично примами Путин с разследването си за частния му замък за милиарди. Веднага след завръщането си в Русия Навални влезе в ареста, а последвалите протести не можаха да променят това. 

Отвъд тези скорошни събития обаче има само една основна причина за вчерашната присъда - това е целта на Путин да запази властта си в Русия в продължение на години и дори десетилетия. При това – на всяка цена.

Преди почти дванадесет месеца руският президент преобърна руската конституция и прокара реформата си на референдум. Неудобни губернатори като Сергей Фургал в Хабаровск бяха свалени, правото на портести беше затегнато, а минималните стандарти за изборите бяха облекчени. По някое време през този период беше взето решение Навални да си тръгне. Първо чрез неуспешна атака, а сега и със затвор.

Навални трябва да е бил последният основен проблем на Путин. Последната пречка по пътя към вечното управление. Независимо дали Навални наистина може да представлява заплаха за Кремъл. Този ирационален страх се прояви най-ясно, когато управляващите изпратиха огромен полицейски контингент в центровете на Москва и Санкт Петербург. И това, въпреки че броят на демонстрантите оставаше управляем. Общо около 10 000 ареста през два уикенда подред са резултат от тази свръхреакция. Никога преди държавата не е показвала силата си толкова демонстративно. Присъдата срещу Навални е продължение на тази силова демонстрация. 

Режим, който не е сигурен в себе си, изглежда още по-опасен за своите противници. Дори случаят на Навални да предизвика нови протести, пространството за законна политическа дейност в Русия намалява. Последователите на Навални трябва да усетят колко опасно е станало или все още може да бъде за тях лично участието в политическия живот. В допълнение към Навални и много служители на неговата фондация и политически поддръжници сега са под домашен арест или са изправени пред нови наказателни производства. Само в чужбина хората на Навални могат да се чувстват в безопасност от руските власти. А може би дори и там не. 

Всъщност Навални и неговите поддръжници искаха да обявят война на управляващата партия „Единна Русия“ на предстоящите избори за Думата през септември. Отново и отново те биха могли да раздразнят държавната власт на важни регионални избори и да отпразнуват дори частични успехи. Понастоящем „Единна Русия“ има 43 процента подкрепа в независими допитвания – с около десет процентни пункта по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори през 2016 г. Хората на Навали искаха да подкопаят този резултат с целенасочени препоръки при изборите - за допустими кандидати и партии. Сега, когато е затворен, неговата национална мрежа едва ли ще функционира така добре, както преди. Особено когато Навални вече не може да общува толкова лесно с външния свят.

Откакто Навални се върна в Русия и след задържането му веднага след кацането на самолета, в страната започнаха демонстрации. Хиляди протестират срещу отношението към Навални и настояват той да бъде освободен. Освен това се обявяват против корупцията и клептокрацията.

Но дори да изглежда, че Путин и неговите съветници сега имат един проблем по-малко, триумфът им няма да трае дълго. Не напразно съдиите не постановиха досега разрешение да поставят Навални зад решетките. Нещо повече, Кремъл очевидно беше готов най-късно до август 2020 г. да го убие, вместо да го заключи.

Причината е проста. Путин искаше да попречи на Навални да стане герой в затвора. В съвременна Русия никой, който е претендирал за най-високия пост в страната, никога не е седял в затвора с години.

Разбира се, не е сигурно, че Навални ще може да се превърне в руския Нелсън Мандела. Тоест – да се превърне в политик, който в един момент може да премине направо от затвора на най-високото ниво на политиката.

Но в руското общество присъдата изглежда почти като малко признание за Навални, който наскоро придоби огромна популярност в Русия, въпреки че остава противоречив. За пропагандата беше лесно да обвинява опозиционната партия в отношения с чужди тайни служби или държавна измяна. След доброволното влизане в затвора, в което се превърна завръщането му в Русия, тези твърдения изглеждат по-неоснователни от всякога. За обикновените руснаци престоят в затвора само доказва честността на Навални и го прави още по-популярен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Много мъка за жалките пyтювистчета се очеттава.Жужето е към своя край, хората проглеждат и ще го изхвърлят сами. Местните цъpвуланковци ще трябва да си търсят нов вожд, който да се дърви на Белия свят (защото, според тях, Белия свят бил виновен, че са цъpвуланковци).Истината обаче е ясна - във всяка държава в хватката на расийка, както и самата тя, населението живее мизерно. И обратното в Белия свят. Така е, таварищи, факти.Сега може да започнете да си съскате и джафкате безпомощно. Музика за ушите ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
PRESSтитутки.Агент Буда в затвора кога?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
markov
преди 3 години
За тази статия само ..........хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
baba_meca
преди 3 години
Да трябва да ги пускат на свобода престъпниците, както направиха в БГ. Даже премиера ни е бивша мутра(престъпник). Трябва тяхното правосъдие да е демократично т.е всички знаят кои са мутрите, но полицията и съда не знаят. Всички наркомани знаят откъде да си купят дрога, само полицията и съда не знаят кои са наркопласиорите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още