IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето за игри в Москва приключи

За обикновените руснаци престоят в затвора само доказва честността на Навални и го прави още по-популярен

08:16 | 03.02.21 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/MOSCOW CITY COURT</em></p>

Снимка: EPA/MOSCOW CITY COURT

Доскоро само настървените оптимисти сред критиците на руския президент Владимир Путин се надяваха, че Алексей Навални ще бъде освободен и ще се върне при семейството си. Досега Кремъл многократно беше изненадвал със своята гъвкавост. Ту ще разреши на Навални да участва в избори, само за да го нападне след това с нови наказателни производства. Но след това винаги, когато е възможно, държавните медии, съдебна система и полиция започват поредната атака. А ако е необходимо, се оттеглят отново за кратко. През 2015 г. съд отхвърли искането на затворническите власти за превръщане на условната присъда на Навали в ефективна. Изглеждаше, че московските стратези непрекъснато търсят - според тях - елегантно решение на проблема с Навални, пише в свой анализ за Die Welt Максим Киреев.

Но времето на игрите в Москва най-накрая свърши. Има много непосредствени причини, поради които Алексей Навални влезе в затвора. Той официално е нарушил изискванията за пробация, твърди се, още преди да бъде лекуван в чужбина. В миналото обаче такива твърдения за престъпления не интересуваха съдебната система. Сега обаче, с последните си разкрития, Навални принуди руската тайна служба да се опита да го убие. Малко след това той лично примами Путин с разследването си за частния му замък за милиарди. Веднага след завръщането си в Русия Навални влезе в ареста, а последвалите протести не можаха да променят това. 

Отвъд тези скорошни събития обаче има само една основна причина за вчерашната присъда - това е целта на Путин да запази властта си в Русия в продължение на години и дори десетилетия. При това – на всяка цена.

Преди почти дванадесет месеца руският президент преобърна руската конституция и прокара реформата си на референдум. Неудобни губернатори като Сергей Фургал в Хабаровск бяха свалени, правото на портести беше затегнато, а минималните стандарти за изборите бяха облекчени. По някое време през този период беше взето решение Навални да си тръгне. Първо чрез неуспешна атака, а сега и със затвор.

Навални трябва да е бил последният основен проблем на Путин. Последната пречка по пътя към вечното управление. Независимо дали Навални наистина може да представлява заплаха за Кремъл. Този ирационален страх се прояви най-ясно, когато управляващите изпратиха огромен полицейски контингент в центровете на Москва и Санкт Петербург. И това, въпреки че броят на демонстрантите оставаше управляем. Общо около 10 000 ареста през два уикенда подред са резултат от тази свръхреакция. Никога преди държавата не е показвала силата си толкова демонстративно. Присъдата срещу Навални е продължение на тази силова демонстрация. 

Режим, който не е сигурен в себе си, изглежда още по-опасен за своите противници. Дори случаят на Навални да предизвика нови протести, пространството за законна политическа дейност в Русия намалява. Последователите на Навални трябва да усетят колко опасно е станало или все още може да бъде за тях лично участието в политическия живот. В допълнение към Навални и много служители на неговата фондация и политически поддръжници сега са под домашен арест или са изправени пред нови наказателни производства. Само в чужбина хората на Навални могат да се чувстват в безопасност от руските власти. А може би дори и там не. 

Всъщност Навални и неговите поддръжници искаха да обявят война на управляващата партия „Единна Русия“ на предстоящите избори за Думата през септември. Отново и отново те биха могли да раздразнят държавната власт на важни регионални избори и да отпразнуват дори частични успехи. Понастоящем „Единна Русия“ има 43 процента подкрепа в независими допитвания – с около десет процентни пункта по-малко в сравнение с предишните парламентарни избори през 2016 г. Хората на Навали искаха да подкопаят този резултат с целенасочени препоръки при изборите - за допустими кандидати и партии. Сега, когато е затворен, неговата национална мрежа едва ли ще функционира така добре, както преди. Особено когато Навални вече не може да общува толкова лесно с външния свят.

Откакто Навални се върна в Русия и след задържането му веднага след кацането на самолета, в страната започнаха демонстрации. Хиляди протестират срещу отношението към Навални и настояват той да бъде освободен. Освен това се обявяват против корупцията и клептокрацията.

Но дори да изглежда, че Путин и неговите съветници сега имат един проблем по-малко, триумфът им няма да трае дълго. Не напразно съдиите не постановиха досега разрешение да поставят Навални зад решетките. Нещо повече, Кремъл очевидно беше готов най-късно до август 2020 г. да го убие, вместо да го заключи.

Причината е проста. Путин искаше да попречи на Навални да стане герой в затвора. В съвременна Русия никой, който е претендирал за най-високия пост в страната, никога не е седял в затвора с години.

Разбира се, не е сигурно, че Навални ще може да се превърне в руския Нелсън Мандела. Тоест – да се превърне в политик, който в един момент може да премине направо от затвора на най-високото ниво на политиката.

Но в руското общество присъдата изглежда почти като малко признание за Навални, който наскоро придоби огромна популярност в Русия, въпреки че остава противоречив. За пропагандата беше лесно да обвинява опозиционната партия в отношения с чужди тайни служби или държавна измяна. След доброволното влизане в затвора, в което се превърна завръщането му в Русия, тези твърдения изглеждат по-неоснователни от всякога. За обикновените руснаци престоят в затвора само доказва честността на Навални и го прави още по-популярен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 1
igigov
преди 3 години
Американците не са били в просията, защо са толкова зле тогава? Да не говорим, че са най-богата стр. от към природни ресурси. Чумата комунизъм дойде с пари от 1 немски благородник, който явно не се е кефел на цар Николай. Ако на това викаш активна подкрепа на запада, значи си мн. зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 10
todor6104
преди 3 години
Има ли държава в която да са стъпили американците и тя да е добре? Либия, Сирия, Ирак, Авганистан, ЮАР и т.н. В България като дойдаха американците да не би да няма корупция и да сме цъфнали и вързали?Комунизма дойде на влас в Русия с активната подкрепа на запада, така че нека не набъркваме комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
Моабет да става
преди 3 години
Навални може да се превърне в руският Мандела след като изкара 27 години в затвора. Преди това няма да е дорасъл.Видях каква е ЮАР 1994 години. Тогава избраха Мандела за президент. От тогава ситуацията в страната постоянно се влошава от година на година. Това принуди доста мои познати да напуснат страната. Ако някой си мисли, че Навални като празидент ще оправи Русия много се лъже. Ще бъде нещо подобно на управлението не Елцин. Зле за страната и добре за враговете. Затова е и този масова подкрепа към Навални от западните държави. Ясно беше казано: връщането в Русия ще доведе до затвор. Решил е /или решили/ да се върне, направил е своят избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Grosss
преди 3 години
Кога ще *** последният империалист на който очите му все чуждото гледат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Grosss
преди 3 години
Играта е безмилостно жестока и какво значи някакъв *** като Невални?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
:)))мислим на форумните червенотиквениковчета да им припомняме следната фраза по-честичко ..."И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."Романът "На завой" е написан от Димитър Талев през 1930-те години и публикуван през 1940 г. Заради само 1 изречение Талев е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
путин ке падне....ке падне ***, ке падне! Пази се само да не падне върху кyхата ти кpaтyнa. Припомняш замо за Ботев, защо? Припомни и за Левски, който след освобождението на България от турско робство не искаше да става цар или везир, а да отиде и да се бие за свободата на руския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
vzhekoff
преди 3 години
Бойчо, Бойчо :) Тъжно е да се пишат пасквили за стотинки, ама се налага :)Независимите журналисти повечето са безработни или гладуват като Христо Ботьов на тавана. Спокойно, теб това не те грози, докато слушкаш и пишеш за добрия тоз человек Навални. Просълзих се, докато четях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Руснаците винаги са искали да бъдат аристократи като европейците, но си остават скотовъди и селяни като американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
след агент гоце и той ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още