IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Престъпността е основна пречка пред развитието на Западните Балкани, според ЕП

Евродепутатите призовават за повече усилия за реформи в региона

14:02 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Организираната престъпност е основна пречка пред развитието на страните от Западните Балкани. Това се посочва в доклад за региона, обсъден от Европейския парламент (ЕП).

Евродепутатите призовават правителствата в региона да увеличат значително усилията си за продължаване на реформите в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност. Според членовете на ЕП Европейският съюз (ЕС) трябва да подкрепи тези усилия чрез финансова помощ и практическо сътрудничество, съобщават от пресслужбата на парламента.

Борбата с организираната престъпност и интеграцията в ЕС са взаимно подсилващи се процеси и евродепутатите настояват блокът да ускори процеса на интеграция. В този контекст, тъй като изолацията насърчава престъпните дейности, както пише в доклада, членовете на ЕП също така призовават Съвета да одобри либерализирането на визовия режим за Косово, без да се бави.

В доклада се посочва още, че страните от Западните Балкани са страни на произход, дестинация и транзит за трафик на хора. Те служат като транзитен коридор за мигранти и бежанци, както и като място за пране на пари и трафик на огнестрелни оръжия.

В документа се казва още, че основните фактори, които правят обществата в Западните Балкани уязвими, са липсата на възможности за заетост, корупцията, дезинформацията, обсебването на държавата от частни интереси, неравенството и външната намеса на недемократични режими като Русия и Китай.

Връзките между организираната престъпност, политиката и бизнеса са съществували преди разпадането на Югославия и са продължили след края на конфликтите през 90-те години на миналя век, допълва се в доклада.

Членовете на ЕП осъждат очевидната липса на воля от страна на отговорните органи в региона да отворят архивите на бивша Югославия и призовават за връщане на досиетата на правителствата.

ЕП посочва също така, че е важно страните от Западните Балкани да си сътрудничат и да обменят разузнавателна информация с държавите членки и международните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още