IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Кофас“: Напрежениeто между Русия и Украйна застрашава световните пазари

Политически пробив и въоръжена ескалация са двата сценария за развитието на ситуацията, прогнозират експерти по кредитно застраховане

17:32 | 07.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рискът от военна ескалация между Русия и Запада оказва значително влияние върху световните пазари, включително и върху валутните курсове и борсовите индекси. Експертите по кредитно застраховане от „Кофас“ съобщават, че ако рискът се материализира, той може да има неблагоприятни последици както за страните в конфликт, така и за световната икономика.

Възможните сценарии

Експертите начертават два сценария за развитието на ситуацията. Първият включва продължаване на дългосрочния натиск от страна на Русия във връзка с икономическия и енергиен сектор. Наред с действията, представляващи риск за сигурността, тази стратегия може да се разглежда като дестабилизация на политическата и икономическата ситуация в Украйна, което увеличава шансовете за политически пробив и отстъпки.

Вторият сценарий прогнозира въоръжена ескалация, която може да приеме различни форми. Най-вероятният сценарий включва местна офанзива на сепаратистите в Донбас (с подкрепата на редовните руски сили), чиято цел ще бъде значително изместване на фронтовата линия. Ако ситуацията се развие в полза на Русия, това би могло да доведе до окупиране на допълнителни райони (особено в югоизточната част на страната, което може би ще доведе до свързването им с окупирания Крим). Това би включвало сухопътна инвазия в други гранични райони освен Донбас.

„Най-радикалният вариант, макар и много малко вероятен, е опит за военна окупация на цялата украинска територия, което обаче ще увеличи многократно потенциалните човешки, материални и политически разходи на Русия. Този сценарий крие риск от нови санкции срещу руската държава. Те могат да включват натиск за ограничаване на използването или дори блокиране на пускането на газопровода „Северен поток 2" поради нови санкции на САЩ и политически и регулаторни решения на ЕС, замразяване на диалога между новата администрация на САЩ и Русия по различни въпроси на сигурността, както и много други“, коментира управителят на „Кофас“ България Пламен Димитров.

Рискът за пазарите

Нахлуването в Украйна и строгите санкции срещу Русия се отразяват неблагоприятно и върху пазарите на акции и облигации. Ефектът ще бъде усетен в световен мащаб, тъй като двете страни са производители и износители на много природни ресурси. 

Природен газ - Русия изнася 83% от общия си износ на газ за Европа, а Европа внася 46% от природния си газ от Русия. Въпреки че подобни санкции, свързани с енергетиката, биха били най-трудното "оръжие" за санкциониране на Русия, те са малко вероятни поради голямата зависимост на Европа от руския газ и настоящата енергийна криза.

Суров петрол - Русия изпраща 53% от износа си на петрол към Европа и санкциите ще засегнат и двата фронта. Руската държава би компенсирала отчасти спада чрез по-големи петролни потоци към Китай. Всяко ограничаване на руските потоци по-скоро ще доведе до тяхното пренасочване, което би могло да повлияе на пазарите на товарни превози. Въпреки това мащабни смущения на пазара на петрол изглеждат малко вероятни, но по-високи цени биха били възможни, допускат в „Кофас“. Това ще бъде повлияно и от евентуални прекъсвания на тръбопроводните потоци в Украйна, които обаче ще бъдат предимно приемани от рафинериите в Централна и Източна Европа, тръбопроводите "Дружба-юг" и "Одеса-Броди-Плок".

Метали - Русия притежава около 10% от световните запаси на мед и е най-големият производител на алуминий с дял от 6% в световното производство. Настоящите ограничения в предлагането биха могли да се задълбочат от по-нататъшно свиване на пазарите на метали, особено като се има предвид продължаващото силно търсене.

„Ползите за Русия от създалата се ситуация са минимални. В същото време санкциите към държавата са твърде слаби, за да дестабилизират руската икономика или да доведат до пълна политическа изолация на Москва от Запада, но все пак засегнаха икономическата сфера и попречиха на изпълнението на някои цели на външната политика“, посочи Пламен Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...Радикалния ислям е оръжие за масово унищожения с което Садам заплашваше. и изяде винкела..." Пишеш глупости по най-безсрамен начин. Обвиненията бяха съвършено други. Ако намекваш кой сега ще изяде винкела за използването на радикалния ислям като оръжие, финансирайки го, обучавайки го, напътствайки го с инструктори, може да ти спрат издръжката. Тъй че по-внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Радикалния ислям е оръжие за масово унищожения с което Садам заплашваше. и изяде винкела. Днешната ситуация няма нищо общо. Не знам изобщо как стигна до този извод. Или си гении или си много зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
ситуацията започва много да прилича на ситуацията преди нападението над Ирак. Цялата американска преса и цялата натиска преса гърмеше за "огромното количество оръжие за масово унищожение на Саддам" и така манипулираха цялото население на Натоландия, че никой не се сети да иска доказателства за това. Но Путин не е Саддам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Кофас: Напрежениeто между Русия и Украйна застрашава световните пазари == създайте единен фронт, по аналогия на ОФ ! На оружие другари! Но пасаран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още