IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога, кого, защо - особености на американските санкции срещу Русия

Около 735 руски субекти в момента са санкционирани във връзка с окупацията на Крим и руските дейности в Донецк и Луганск

16:45 | 23.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След като руският президент Владимир Путин обяви в понеделник, че страната му сега разглежда двата украински региона Донецк и Луганск като независими държави и че той ще разположи руски войски там, САЩ и западните съюзници подготвиха нов набор от широкообхватни санкции срещу Русия.

Русия отдавна подкрепя сепаратистите в двата региона за създаване на автономни единици, но международната общност разглежда този ход като престъпление срещу териториалната цялост на Украйна, гарантирана от международното право, пише Statista.com.

Ако се разгледат санкциите на САЩ срещу Русия към септември, инвазията в Украйна през 2014 г. и завземането на Кримския полуостров са основните причини, поради които САЩ санкционират руски лица, организации и транспортни кораби. Около 735 руски субекти в момента са санкционирани във връзка с окупацията на Крим и руските дейности в Донецк и Луганск, където руската военна намеса се засили след 2014 г.

Злонамерените кибердейности и операциите за влияние са причината САЩ да наложат санкции срещу приблизително 170 руски юридически лица. Дейностите включват кибератаки с цел финансова печалба или от името на руското правителство, за намеса в изборите на САЩ и за подкопаване на други демократични институции.

Злоупотребата с човешки права и корупцията са по-рядко срещана причина за санкции. Първоначално те бяха наложени срещу разкритията за корупция от руския адвокат Сергей Магнитски през 2008 г. Последваха санкции и срещу други нарушители на човешките права.

Неуточнен брой руски субекти също са санкционирани във връзка с използването на химическо оръжие при отравянията на бившия офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал и други през 2018 г. и на опозиционния политик Алексей Навални през 2020 г. Санкциите под контрола на химическите и биологични оръжия на САЩ и Законът за премахване на войната от 1991 г. се разпростират върху физически лица и руското правителство.

Освен това около 30 руски предприятия – сред които банки, търговци на петрол, държавният износител на оръжие Рособоронекспорт и дъщерни дружества на държавната петролна компания Роснефт, са санкционирани за пренебрегване на санкциите на ООН срещу Северна Корея, Сирия и Венецуела. Други 23 – предимно плавателни съдове, са обект на санкции заради участието им в изграждането на газопровода „Северен поток 2“ от Русия до Германия. Проектът няма да влезе в експлоатация, тъй като процесът на одобрение е прекратен, заяви германското правителство във вторник.

Докато санкциите срещу организации и кораби се отнасят за тяхната способност да извършват търговия или да подписват бизнес или държавни договори със САЩ, санкциите срещу физически лица могат да включват и замразяване на чуждестранни активи и/или забрана за пътуване до САЩ.

САЩ САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
https://minfin.com.ua/2022/02/23/81593908/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още