IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин призна ДНР и ЛНР в границите им отпреди отделянето

Съветът на федерацията се е съгласил Русия да използва въоръжени сили извън територията на страната

20:10 | 22.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин обяви, че признава Донецката и Лутанската република в границите, определени в конституциите им - т.е. тези от времето, когато са били част от Украйна. Това създава нова предпоставка за растящо напрежение в конфликта, тъй като териториите не са контролирани изцяло от сепаратистите. В същото време държавният глава заяви, че Минските споразумения вече не същесдтвуват.

Русия през цялото време е била заинтересована от изпълнението на споразуменията, тъй като документът е резултат от постигнат компромис, посочи държавният глава.

"Затова искам да подчертая още веднъж, че ние бяхме заинтересовани от прилагането на този пакет от мерки, защото той бе резултат от компромис", подчертава той.

Той припомни, че е сред авторите на този документ от името на Руската федерация.

"Украинските власти публично заявиха, че няма да изпълняват споразуменията от Минск, а Руската федерация не може повече да търпи геноцида над населението на Донбас. Киев сведе до нула всички усилия за изпълнение на споразуменията, те бяха "убити" от украинското ръководство много преди признаването на Донецката и Луганската народна република", заяви Путин.

Относно спекулациите каква част от териториите на републиките влиза в признаването от Руската федерация, Путин коментира: "Москва е признала донбаските републики Донецк и Луганск в границите им, определени в конституциите им".

"В какви граници ще признаем тези републики? Но ние сме ги признали, което означава, че сме признали всички техни основни документи, включително конституцията. А конституцията определя границите на Донецка и Луганска област по времето, когато те са били част от Украйна", каза Путин. "Ние очакваме, искам да подчертая това, че всички спорни въпроси ще бъдат решени в хода на преговори между настоящите власти в Киев и ръководствата на тези републики", добави той.

Вчера (21 февруари 2022 г.) Русия обяви признаването на Донецката и Луганската народни републики, като президентът на страната отбеляза, че това е трябвало да стане "отдавна". Решението беше посрещнато с ответна реакция от САЩ, Великобритания и ЕС, които обещаха да наложат санкции срещу Москва.

Русия призна независимостта на републиките, изтъквайки неуспеха на украинските власти да сложат край на конфликта в източната част на страната, като се придържат към споразуменията от Минск, подписани през 2015 г. специално за тази цел. Руският президент твърди, че Киев е избрал да разреши конфликта с военни средства.

Путин заяви, че признава границите на цяла Източна Украйна и призова за "демилитаризация" на страната, съобщи АФП.

"Всичко гореспоменато може да бъде преобърнато за една секунда, ако нашите така наречени партньори въоръжат с модерни оръжия днешните киевски власти. Ето защо най-важното е да се знае степента на демилитаризация на днешна Украйна, тъй като това е единственият обективно контролируем фактор, който може да бъде наблюдаван и на който може да се реагира", каза той.

Той заяви, че "най-добре" ще бъде, ако Украйна се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО и възприеме неутралитет. "Русия е категорично против приемането на Украйна в НАТО, а най-доброто решение би било Киев сам да откаже да се присъедини към алианса", каза руският президент.

По думите му "демократичните държави трябва да признаят волята на жителите на Крим и Севастопол".

Според Путин разполагането на войски в Украйна зависи от "ситуацията на място".

Ако е необходимо, Русия ще изпълни ангажиментите си за оказване на военна помощ на Донецката и Луганската народна република, заяви руският президент Владимир Путин. "Вчера подписахме споразумения и тези споразумения с Донецката народна република и Луганската народна република съдържат съответните клаузи, според които ще предоставим на тези републики съответната помощ, включително военна. Тъй като там има конфликт, с това решение даваме ясно да се разбере, че възнамеряваме да изпълним задълженията си, ако е необходимо", заяви Путин на пресконференция.

Междувременно Съветът на федерацията даде съгласието си руския президент да използва руските въоръжени сили извън страната във връзка със ситуацията в Донбас. Резолюцията беше приета единодушно на извънредно заседание на горната камара на парламента. общо 153 сенатори гласуваха в подкрепа на решението.

"Съветът на федерацията реши да даде съгласието си на президента на Русия за използване на руските въоръжени сили извън територията на Руската федерация въз основа на общопризнатите принципи и норми на международното право. Общият брой на формированията на въоръжените сили на Руската федерация, районите, в които те ще действат, задачите, които ще изпълняват, и условията за пребиваването им извън територията на Руската федерация се определят от президента на Руската федерация в съответствие с Конституцията на Руската федерация", се казва в указа.

Документът влиза в сила от момента на приемането му. 

Най-голямото руско издателство на учебна литература "Просвещение" възнамерява да включи в учебниците признаването от Русия на Донецката и Луганската народни републики.

Путин подписа и закон за ратифициране на договор за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Документът беше публикуван днес.

/БГНЕС/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
"Руският президент Владимир Путин обяви, че признава Донецката и Лутанската република в границите, определени в конституциите им - т.е. тези от времето, когато са били част от Украйна." . . . Упс . . . ! Май екшънът тепърва предстои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още