IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишустин: Русия е изправена пред най-трудното положение от три десетилетия

Правителството е обещало 1 трлн. рубли като антикризисна подкрепа за компаниите, семейства с деца и социални плащания

20:33 | 07.04.22 г. 6
<p>
	Руският премиер Михаил Мишустин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Руският премиер Михаил Мишустин. Снимка: EPA/БГНЕС

Русия е изправена пред най-трудното си положение от три десетилетия заради безпрецедентните западни санкции, но чуждестранните опити за изолирането ѝ от световната икономика ще се провалят, заяви премиерът на страната Михаил Мишустин, цитиран от Ройтерс.

Западните страни постепенно разширяват обхвата на наложените икономически санкции в опит да принудят Русия да прекрати военната си операция в Украйна и да изтегли силите си.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която според страната не цели окупация на територия, а унищожаване на военни мощности на южния ѝ съсед и залавяне на опасни според Москва националисти.

„Няма съмнение, че настоящата ситуация може да бъде наречена най-трудната от три десетилетия насам за Русия“, каза Мишустин пред Думата, долната камара на парламента. „Подобни санкции не са използвани дори в най-мрачните времена на Студената война“, допълни той.

Западните санкции вече откъснаха Русия от глобалната финансова мрежа и оставиха редица водещи банки без достъп до международната банкова система SWIFT, а някои трейдъри започват да отказват руски петролни товари, засилвайки натиска върху финансите на Москва.

Преди санкциите Русия планираше бюджетен излишък от 1,3 трлн. рубли (17 млрд. долара) тази година, равняващи се на 1% от брутния вътрешен продукт. В четвъртък Мишустин заяви, че Русия ще вложи всички приходи тази година в държавни помощи.

До момента правителството е обещало над 1 трлн. рубли като антикризисна подкрепа за компании, социални плащания и семейства с деца, от които 250 млрд. рубли ще бъдат насочени като държавна помощ за Руските железници.

Русия въведе капиталов контрол като ответна реакция на санкциите, който прави почти невъзможно за чуждестранни инвеститори да продават активите си, както индустриални, така и финансови, ако решат да се изтеглят от страната.

„Ако трябва да напуснете, производството трябва да продължи да работи, тъй като осигурява работни места. Нашите граждани работят там“, заяви Мишустин.

Кремъл намеква, че може да национализира активи, притежавани от западни инвеститори, които решават да напуснат.
Тъй като някои от напускащите компании прехвърлят притежанията си на руски компании, Мишустин заяви, че положението дава редица нови бизнес възможности.

“Нашата финансова система, душата на цялата икономика, се справя“, заяви руският премиер. „Фондовият пазар и рублата се стабилизират. Съмнявам се, че някоя друга страна би издържала в това положение. Ние го направихме“, допълни той.

Във вторник Европейската комисия предложи нови санкции срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна, включително забрана за купуване на руски въглища и за влизане на руски кораби в пристанища на страните членки на ЕС. Тя допълни, че работи за забрана и на вноса на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
или както би казал един зевзек... когато сте най добре, така да сте! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
мерси за пояснението :):) пожелавам им да са така в следващите 50 години поне, даже още санкции за по добър перформанс! даже ако може емигрирай там... всичко е газ и атом на корем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Валка, лошото за Русия тепърва започва.Влиянието на санкциите изобщо дори още не се е усетило , икономиката е тежка инерционна система и обикновено трябват няколко месеца за да се усетят както добрите, така и лошите неща.След два три месеца ще започнат да разбират в далеч по-пълна степен в кви *** са се накиснали, а след година ситуацията ще е меко казано батак..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Valentin13
преди 2 години
този умен човек всъщност обяснява /пояснявам за червенитекретени отдолу/ , че Русия е в тежко положение и се справя перфектно. справка - курса на рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Вие сте редки *** - простреляхте се в крака, после и в главата, докато през цялото време обяснявате как сте се справили с пропадането, което се дължи на самите вас :) Рашката душа в цялата и прелест - алкохолизъм и скудоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''....Западните страни постепенно разширяват обхвата на наложените икономически санкции в опит да принудят Русия да прекрати военната си операция в Украйна и да изтегли силите си.....''' Аааа- всичко ще си признаете вие, включително и факта, че икономическите санкции не ви се налагат, защото някой не харесва факта, че сте руснаци или че сте с черни очи, а именно заради това, че русия води руска агресивна нападателна война в Украйна... Ха сега започвайте да обяснявате на руските граждани как това е ''справедлива отечествена война'' и как Западът това '' не го разбира'''....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още