IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

92% от руснаците се отказват от големи разходи тази година

Одобрението в страната за дейността на президента Владимир Путин е нараснало от 69% през януари до 83% през март

09:12 | 31.03.22 г. 1
<p>
	<em>Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Мнозинството от руснаците (92%) са решили временно да се откажат от големи разходи тази година, като например от закупуване на апартамент или автомобил, съобщиха ТАСС и БТА.

Пътуванията, ресторантите, различни уреди и доставката на храна са първите неща, от които руснаците са готови да се откажат, за да спестят пари, сочат резултатите от проучване, проведено от Maximum Education и застрахователната компания "Росгосстрах".

"Почти всички анкетирани (92%) са решили временно да отложат планирани големи разходи, като например покупка на автомобил и недвижим имот. 70% от анкетираните са започнали да преразглеждат домакинските си разходи в посока на спестяване. От руснаците, които са решили да оптимизират разходите си за живот през 2022 г., 18% планират да намалят разходите си за пътувания, като ги пренасочат към вътрешния туризъм, а 18 на сто възнамеряват да ходят по-рядко на кафенета и ресторанти", показват резултатите от проучването.

По същия начин 17% от анкетираните ще преразгледат разходите си за домакински уреди и/или други такива, 16 на сто ще поръчват по-рядко готова храна, 14 на сто ще намалят разходите си за дрехи и аксесоари, 7% ще се въздържат от закупуване на абонамент за фитнес зала или ще намалят разходите си за спортни клубове, 6,5% ще намалят разходите си за допълнително образование, а 3% ще преразгледат разходите си за храна.

Посочва се, че само един от всеки петима харчи както обикновено и не възнамерява да преразгледа разходите си за домакинството, а 9% изобщо не са мислили за това. Сред анкетираните, които имат спестявания (67% от всички анкетирани), повече от половината (54%) все още не са прибегнали до използването им за покриване на ежедневни разходи. 40% са използвали част от спестяванията си.

Същевременно отделно проучване в страната показва, че одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин е нараснало от 69% през януари и 71% през февруари до 83% през март. Това съобщи вчера социологическият център "Левада", цитиран от онлайн изданието "Красная весна" и БТА.

Расте и одобрението за основните държавни институции в Русия. Одобрението за действията на премиера Михаил Мишустин бележи покачване от 60 на 71% за един месец, за действията на правителството - от 55 на 70%, на губернаторите - от 62 на 69%, на Държавната дума - от 47 на 59%.

Подкрепата за партията на властта "Единна Русия" е нараснала на 39%, а подкрепата за Комунистическата партия на Руската федерация е спаднала на ниво 11 на сто.

Допитването е осъществено от 24 до 30 март. Анкетирани са 1632 пълнолетни лица в цяла Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 2 години
Това руския народ ще се окаже по-проссссттт и от нашите русофили и путинофили, абсолютни дебилиииии. Яко деградирали алкохолици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още