IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен обеща ускорен процес за членство на Украйна в ЕС

Тя връщи на украинския президент Володимир Зеленски въпросник, който ще бъде отправна точка за решението на ЕС за членство на Украйна

21:39 | 08.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща в петък да предложи на украинския президент Володимир Зеленски по-бърз старт на кандидатурата на Украйна да стане член на Европейския съюз, предава Ройтерс.

След като връчи на Зеленски въпросник, който ще бъде отправна точка за решението на ЕС за членство на Украйна, Фон дер Лайен заяви: „За формирането на това мнение няма да са необходими години, както обикновено, а мисля, че ще става въпрос за седмици“.

Зеленски заяви, че ще върне отговори след една седмица.

Фон дер Лайен изтъкна наложените санкции върху Русия заради нашествието ѝ в Украйна и допълни: „Русия ще изпадне в икономически, финансов и технологичен упадък, а Украйна върви към европейско бъдеще, това виждам аз“.

По-рано днес Фон дер Лайен заяви, че загиналите цивилни в украинския град Буча показват „жестокото лице“ на руската армия. По време на посещението си в града северозападно от Киев, където експерти по съдебна медицина започнаха да ексхумират тела от масов гроб, председателят на ЕК изглеждаше видимо развълнувана от видяното. Според украински официални представители стотици цивилни в града са били убити от руските сили.

Докато представители на ЕС бяха на път към Киев, най-малко 50 души бяха убити, а мнозина бяха ранени при ракетен удар срещу гара, пълна с цивилни, които бягали от заплахата за голяма руска офанзива в Източна Украйна.

На пресконференция Фон дер Лайен осъди „циничното поведение“ на тези, които са написали „за нашите деца“ на оръжията, открити близо до мястото на масовия гроб. Кметът на град Краматорск в източната област Донецк заяви, че около 4000 души са се събрали на гарата в момента на удара.

По-рано в Буча Фон дер Лайен заяви пред репортери, че „случилото се там е немислимо“. „Видяхме жестокото лице на руската армия. Видяхме безразсъдството и студенината, с които те окупират града“, допълни тя.

Посещението на Фон дер Лайен в Киев целеше да предложи на Зеленски морална и финансова подкрепа. Тя обеща помощта си, така че Украйна „да излезе от войната като демократична страна“.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза от своя страна, че ЕС ще предостави 500 млн. евро на Украйна за закупуване на оръжия до няколко дни.

Според Зеленски войната е пряко нападение не само срещу съществуването на Украйна, а и срещу сигурността на Европа като цяло. Той призова Брюксел да накаже по-тежко Русия, включително като забрани покупките на руски петрол и газ, и поиска от ЕС да приеме Украйна за пълноправен член.

По-рано днес Борел заяви, че петролните санкции са „голям слон в стаята“, като някои се притесняват, че отказът от руски суров петрол може да предизвика силен ръст на цените, което би било болезнено за европейските икономики. Борел допълни, че решение за износа ще бъде обсъдено в понеделник в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
и няколко хиляди сателитни снимки и видео филмчета на зверствата, що си мислиш че като лъжеш и отричаш безспорните доказателства нещо ще се промени, маззен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Очевидно. Свалянето на урсулата и престъпната и клика, е условие, без което ЕС просто няма да оцелее. И тая отвратителна и безнадеждно глyпава баба продължава да говори за Буча, при положение, че нямаме НИКАКВИ доказателства за "вината" на Русия, освен твърденията на "безпристрастните" укpoпи. И продължава с още по-безумни изказвания: "По-рано в Буча Фон дер Лайен заяви пред репортери, че случилото се там е немислимо. Видяхме жестокото лице на руската армия. Видяхме безразсъдството и студенината, с които те окупират града, допълни тя." - ти ТАМ ЛИ БЕШЕ, че си видяла, оФцо? Говори и за ракетата вчера, ама се оказа, че тя е изстреляна от любимите и укpoпи !!! ОБЕЩАВА бързо членство на Укpoпия в ЕС - все едно тя еднолично решава това, а не го решават отделните държави !!! Бабата (и в двата смисъла баба) нещо много си е повярвала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Frosty
преди 2 години
Ускореният процес за членство в ЕС сигурно е наградата за укро пи те ци те зара това, че обстрелват и осакатяват собственото си население с ракетни комплекси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още