IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономически институт: Русия е подготвена за продължителна война

Дори ако бъде наложено петролно ембарго, Москва може да поддържа военна икономика, разчитаща на автаркия

13:58 | 04.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>

 Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Русия е финансово подготвена за продължителна война дори ако бъде наложено петролно ембарго от страна на Европейския съюз (ЕС), смятат експерти от Института за световна икономика в Кил (IfW). 

„Надеждите за скорошно отстъпление на Русия във войната в Украйна с оглед на драстичните западни санкции вероятно ще бъдат потушени", казва експертът по търговия на IfW Ролф Лангхамер. „Както състоянието на държавния бюджет, така и структурните особености на руската икономика създават добри изходни условия за продължително поддържане на военна икономика, разчитаща на автаркия (икономическа политика на дадена държава, насочена към стопанско обособяване и самозадоволяване, осъществявана чрез високи мита, валутни ограничения или квоти, забрана на внос на определени стоки и др. - бел. ред.)“.

През последните години Русия е постигнала видими успехи в изграждането на стабилно финансово положение. Това включва много нисък държавен дълг - около 20% от брутния вътрешен продукт по международните стандарти, високи спестявания, ограничена политика на разходите и силно натрупване на резерви.

Освен това в момента се увеличават приходите от износ на енергоизточници за страни, които избягват санкциите или, като Германия, все още частично поддържат покупките си. Настоящата цена на петрола е много по-висока от прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за 10-15 долара за барел, необходими за балансиране на руския бюджет. „Едва ли петролно ембарго от страна на ЕС ще промени решително ситуацията за момента", казва Лангхамер.

Русия ще бъде структурно подпомогната и от ниското значение на частния сектор на услугите и високото ниво на защитена заетост в публичния сектор.

„Тези служители са гарант за политическата подкрепа на президента Путин у дома и получават преференциална подкрепа, т.е. те са защитени от последиците от нарастващата инфлация чрез контрол на цените или подпомагане на доходите", казва експертът.

Правителството ще се бори активно с появата на черни пазари, тъй като те могат да разделят обществото и да отслабят политическата подкрепа. Изключително негативните последици от загубата на важни и незаменими капиталови стоки от чужбина, които със сигурност ще настъпят в по-дългосрочен план, не се очаква бързо да доведат руската икономика до разруха.

„Западът ще трябва да покаже, че ще удържи дълго време на подобна ситуация", казва Лангхамер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още