IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво струва на петролните гиганти отказът от руските проекти?

Една от компаниите с най-големи експозиции в Русия се оказа BP, която отчете над 25 млрд. евро загуби от излизането си от руския пазар

10:47 | 04.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка/ Архив Ройтерс</em></p>

Снимка/ Архив Ройтерс

В края на февруари Москва започна военни действия в Украйна и в отговор много компании започнаха да изтеглят бизнеса си от Русия. Сред тях са еблематични брандове като Starbucks или McDonald`s, както и много други компании от различни сектори. Едно от най-мащабните западни присъствия в Русия през последното десетилетие е това на петролния бизнес, съответно и на този сектор отказът от руския пазар и проекти коства милиарди. Колко точно започна да се вижда в отчетите за първото тримесечие.

Една от компаниите с най-големи експозиции в Русия е британската BP. Компанията публикува финансовите си отчети за първите три месеца на годината, в които е записано, че излизането от Русия ѝ коства 25,5 млрд. долара. Само отписването на дела от 19,75% в "Роснефт" е на стойност 13,5 млрд. долара.

Друг голям играч в този сектор, който се отказа и от търговията с руски енергийни източници и от съвместните си проекти в Русия е Shell. По график компанията ще публикува своя финансов отчет на 5 май. В предварителни разчети обаче съобщи, че очаква отказът от руския пазар да ѝ струва 5 млрд. долара, включително и отказа от дела в "Северен поток 2".

За Shell обаче търговията с Русия и операциите имат висока репутационна цена, защото тя е във фокуса на обществото. Още в първите дни след началото на войната в Украйна компанията купи руски петрол, а украинският външен министър Дмитро Кулеба не пропусна да я критикува болезнено в Twitter.

Под обществен натиск е и френската Total, която се отказа от търговията с природен газ, както и от проектите, свързани с втечнен газ в Русия. Компанията има и дял от около 20% в "Новатек", припомня The Wall Street Journal. Вероятно прекратяването на връзките с Русия ще коства около 4 млрд. долара.

Отказът от операциите на Сахалин пък ще костват на Exxon 3,4 млрд. долара. Базираният в Тексас гигант има 30% дял от проект, развиван съвместно с "Роснефт", японската Sodeco и индийската ONGC Videsh. Компанията има повече от 1000 души служители в своите руски офиси - по-голямата част са руски граждани.

За ръководството на Wintershall Dea, която е сред западните акционери в "Северен поток 2", скъсването на връзките с Русия дава нова насока за развитие. Загубата от това действие е в размер на 1 млрд. евро, пише във финансовите отчети за тримесечието на компанията майка BASF. Пред Ройтерс от Wintershall Dea обясняват, че сега се съсредоточават в диверсификация на пазарите и изпълнението на климатичните цели. 

По време на среща с акционерите на 21 април от ръководството на Engie коментираха, че спирането на втория газопровод между Русия и Германия ще струва 987 млн. евро. 

Излизането от руските проекти, отказът да се търгува с руски петрол и природен газ може и да носят милиарди загуби за западните компании в сектора, но те много бързо ще бъдат наваксани заради високата цена на петрола и природния газ на пазарите. Особено на фона на рекордните цени в някои моменти при търговията с газ в Европа.  

Пример е OMV. Австрийската компания съобщи, че приходите от продажби се увеличават с почти 150% и за първото тримесечие дори има по-добра от очакваното печалба (в размер на 2,62 млрд. евро), дори и на фона на замразения проект "Северен поток 2". 

Норвежката Equinor съобщава за загуби от 1,08 млрд. евро от изтеглянето от руския пазар. Решението за това беше взето още на 28 февруари, а днес (4 май) компанията отчита сериозно повишение на приходите - до 18 млрд. евро спрямо малко над 4 млрд. евро в първото тримесечие на 2021 г., а печалбата достига до 5,18 млрд. евро, спрямо 1,29 млрд. евро година по-рано. Това  се дължи основно на високата цена на газа в Европа. 

Норвежката компания е един от алтернативните на Русия доставчици на газ за Европа и изпълнителният директор съобщи, че е готов да увеличи количествата за европейския пазар.

Италианската Eni ревизира леко нагоре очакванията си за загуби от отказа да търгува с руски енергийни суровини - от 0,9 млрд. евро до 1,2 млрд. евро. Но в същото време печалбата на компанията расте с 300% до 5,19 млрд. евро заради високите цени на петрола и природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
А Шел приемат всеки петрол, в който над 40% не в от Русия, за неруски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Още вчера разкарах ВР. Няма да си държа парите в ръцете на ***.и. Обмислям да намаля и Шел, щом слушат не специалистите и експертите, а кулеба. ВЕ са обречени на фалит, другите може да оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още