IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският петрол става все по-нежелана стока*

Десетки руски танкери с петрол "блуждаят" в открито море, без да знаят ще могат ли да разтоварят пратката си, пише FT

18:08 | 08.03.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руски танкери кръстосват около пристанищата, а суровината, която превозват, става все по-нежелана, пише Financial Times. Търговците се въздържат от покупката на руски петрол и природен газ на фона на дискусиите, които се водят между САЩ и Европа за забрана за техния внос.

През миналата седмица по море са тръгнали 77 танкера, собственост на "Совкомфлот". По данни на FT един от тях - NS Champion, е акостирал на пристанище в Шотландия, но скоро след това е бил пренасочен към Дания. Седем танкера с руски втечнен газ са били пренасочени от началната си дестинация, сочат данни на единот участниците на пазара GasLog.

Вече стана ясно, че САЩ прекратяват вноса на руски петрол и газ във връзка с атаката срещу Украйна. Това означава, че руските суровини няма да бъдат приемани на американски пристанища, посочи американският президент Джо Байдън.

По думите му решението е взето след консултации със съюзни и партньори по света, „най-вече в Европа“. Байдън наблегна на това, че е необходимо поддържането на единна позиция както в рамките на НАТО, така и сред европейските партньори.

На ниво бизнес две големи компании - Shell и BP, също вече заявиха, че няма купуват руски енергоизточници. Френската Total също коментира, че нейните търговци много скоро ще ги последват.

В края на миналата седмица Shell купи товар руски петрол и си спечели острата критика от страна на украинския министър на външите работи Дмитро Кулеба. От компанията уточниха, че ще внесат печалбата от тази сделка в специален фонд в подкрепа на Украйна.

Заради липсата на интерес към руския сорт "Уралс" цената му изостава спрямо останалите блендове на пазара - Брент и американския лек суров петрол. В понеделник (7 март) руският петрол се търгуваше за малко над 94 долара за барел на борсата в Санкт Петербург. Европейският Брент тогава достигаше цена от малко над 120 долара за барел.

Ситуацията вече започва да се отразява на европейските пазари на горива и се появяват сигнали за недостиг - търсенето във Великобритания се повишава, растат и цените на дизела, посочва Bloomberg.

На този етап няма проблем с доставките на петрол за българската рафинерия в Бургас. Неин собственик е руската "Лукойл", но през своята дъщерна компания Litasco, регистрирана в Швейцария, коментира пред Народното събрание днес премиерът Кирил Петков. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Богдан Караджов припомни пред депутатите, че ЕС наложи санкции на руските кораби, но петролните танкери се ползват с изключение.

*Актуализирано с решението на САЩ за прекратяване на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Щото нямаме никакви технологии...'' Японците ИМАТ, а щом дори любимите ти руснаци ползват чужди, неруски технологии за вадене на собственият им природен газ от русия, значи и България може. Традиционно с Япония имаме отлични търговски и дипломатически отношения, така, че- не виждам къде точно е проблема те да се доразвият....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Така е ! С тези ресурси руснаците трябваше да вземат поне 5 пъти нашите заплати. Вижте как е в Дубай например. Уви не ги вземат защото разни престъпници и бандити гномове управляват държавата им :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Тоест ще продължим да клякаме на САЩ или Русия или някоя арабска държава ... без значение. Трябва да си гоним българския интерес. Той преди всичко е независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ние със сигурност не можем, ей на и ти протри клавиатурата да обясняваш за наши залежи, които не се експлоатират. Щото нямаме никакви технологии, а скоро и наука няма да имаме. A тях изобщо не ги мисля, ще пострадат малко и ще станат още по-незавсисими, че и за по-дълго ресурси ще им останат. Докато на нас ще ни обясняват как трябва да пестим, докато покриваме нарастващи енергийни разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Не можете дори да извадите вашите руси суровини от територията ви, без западните технологии- в това ви е големият проблем;0 Имате петрол и нефт, а всичките технологии за добива му са ЗАПАДНИ;0 Иначе много се репчите, но ще си го получите;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
спорено е, като гледам и самолетите им калпави падат като мъааа из скъсани ***, ракетите и те... само панелки целят!... ае да си стиснем ръцете само за водката, там са номер 1 безспорно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
И ще ги ядат после - на скрап, както им ги връщат украинците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Ей верно бе, без западните тихнологии те и тоалетна артия не могат да си направят. Нищо, че строят ракети и самолети :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Няма значение дали е желана стока или не - важното тук за нас е че зелената сделка ще бъде убита още преди да е започнала. Така ние ще си спасим въглищните централи и безумията за забрана на ДВГ ще бъдат махнати също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
... само да може да си го извадят! хахахахаха :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още