IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отписването на дела на BASF в „Северен поток 2“ срина печалбата

Резултатът е бил обременен с 1,1 млрд. евро поради корекции на стойността на Wintershall Dea, продажбата на дела ще се забави

15:47 | 12.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Отписването на мажоритарния дял във Wintershall Dea на стойност милиарди евро доведе до значителен спад на нетната печалба на германската химическа група BASF през първото тримесечие. Така печалбата след облагане с данъци е спаднала с 29% до 1,22 млрд. евро на годишна база въпреки силно положителните оперативни резултати, съобщи компанията в понеделник.

Като цяло резултатът е бил обременен с 1,1 млрд. евро поради корекции на стойността на Wintershall Dea, поясняват от BASF. Те са възнинали главно във връзка със заема на Wintershall за проектната компания на спрения газопровод „Северен поток 2" в Балтийско море.

Химическата група отчита своя 67-процентен дял във Wintershall Dea по пропорционалната стойност на собствения капитал, така че съответните промени засягат приходите на BASF от участия. Неотдавна делът на BASF във Wintershall Dea беше оценен на 9,6 млрд. евро.

В оперативно отношение химическият гигант се е справил много по-добре от очакваното. Оперативната печалба (Ebit) преди еднократните ефекти се увеличава с 21% до 2,8 млрд. евро на годишната база и по този начин значително надхвърли очакванията на анализаторите. Средно те очакваха EBIT от около 2,43 млрд. евро, предава DPA.

Приходите в размер на 23 млрд. евро са с почти една пета над нивото от предходната година и по този начин леко надхвърлят пазарните очаквания. Според BASF решаващите фактори за положителната тенденция са били преди всичко по-високите цени и леко положителните валутни ефекти.

Акциите на BASF поскъпнаха само за кратко след обявяването на данните и по-късно следобед се търгуват съвсем леко над нивото от предходния ден. От началото на годината те са загубили над 15 % от стойността си, което ги прави една от най-слабите компании в германския индекс Dax, а също и в химическия сектор.

В понеделник следобед химическата група не коментира прогнозата си за цялата година. Досега тя прогнозираше коригирана оперативна печалба от 6,6 млрд. евро до 7,2 млрд. евро за 2022 г., което може да означава спад на годишна база с до 1,2 млрд. евро.

Анализаторите и инвеститорите считат, че химическата група може да бъде подложена на силен натиск поради войната в Украйна и произтичащото от нея рязко увеличение на цените на природния газ, наред с другото, поради голямото търсене на суровината. Спирането на доставките на руски газ може да засегне сериозно и химическия гигант, защото основната централа в Лудвигсхафен е относително зависима от доставките на руски природен газ.

Освен това кризата в Украйна може да отдалечи планираната продажба на участието на BASF във Wintershall. Миноритарен партньор във Wintershall Dea е инвестиционната компания Letter One, контролирана от руския олигарх Михаил Фридман.

Wintershall Dea също така е сравнително силно ангажирана с добива на газ в Русия. През миналата година бизнесът ѝ в страната представляваше около една пета от оперативната ѝ печалба (Ebitda) и 63% от резервите ѝ от нефт и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Най голата чаша студена вода от брюкселският хладилни я пие химическата промишленост на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Санкциите работят ли работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още