IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането от Русия коства на BP над 25 млрд. долара

Компанията запазва размера на дивидента за акционерите и планира обратно изкупуване на акции за 2,5 млрд. долара

12:28 | 03.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

BP записва загуба през първото тримесечие, макар че цените на енергийните ресурси са високи, а в някои периоди цената на газа се търгува на рекордни нива. Компанията обаче отчита загуба от 25,5 млрд. долара от излизането си от Русия, става ясно от публикуваните финансови резултати за тримесечието.

Само отписването на дела в "Роснефт" (19,75%) коства 13,5 млрд. долара. Компанията имаше и няколко съвместни проекта в Русия заедно с държавния гигант. 

През периода януари - март BP записва загуба от 20,4 млрд. долара, спрямо 2,3 млрд. долара печалба за последните три месеца на 2021 г. 

В същото време задълженията се редуцират до 27,5 млрд. долара, спрямо 30,6 млрд. долара в края на миналата година и 33,3 млрд. долара към края на първото тримесечие на 2021 г.

BP планира и акция по обратно изкупуване на акции в размер на 2,5 млрд. долара, която ще зависи до голяма степен от резултатите през второто тримесечие, и запазва размера на дивидента - 5,46 цента за акция.

От началото на годината компанията започна и програмата за енергийна трансформация и увеличава партньорствата в офшорни вятърни паркове, е видно още от отчета на страницата на BP.

Очакванията за второто тримесечие са за намаляване на добивите, което е обусловено както от сезона, така и от отказа от руските проекти. За цялата 2022 г. производството на BP ще остане близко до това през 2021 г., която беше една от най-силните в последните десет години и заличи всички негативи за компанията от пандемията от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Сбогом ВР, днес разкарах вашите акции. Няма смисъл да продължавам да държа акциите на компания, която ритуално се самоубива. След като се отказахте от печелившите си газови концесии, сега захвърлихте и последният си доходоносен актив - делът в Роснефт, който генерираше 2/3 от печалбицата ви. Отказвам се и от последното ви дивидентченце, скоро няма да можете и такива да плащате. Благодаря ви за сосните дивиденти преди - докато бяхте петролно-газова компания - а не сбирщина на зеленаши-***-0ти, благодарение на тях, въпреки че номинално продавам на загуба, излизам с 25% печалба. Бяхте яки, превърнахте се в сyлювци, не ви остава ного. Shell също са с голяма черна точка - ще им дам още известно време да се осъзнаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още