IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не успява в Украйна, но отлично налага тоталитарен контрол в Русия

Москва преплита пропаганда и репресии, за да държи под контрол хората в страната, пише The Economist

21:45 | 05.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Русия не говорят открито за войната в Украйна, която се води вече трети месец, наричайки я "специална военна операция". Москва не може да се похвали с голям напредък на военните действия там, но руският президент Владимир Путин се справя успешно с налагането на почти тоталитарен контрол в страната, пише в анализ The Economist.

На пръв поглед санкциите и войната не се отразяват на живота на руснаците, особено на елита. Но улиците в Москва са необичайно тихи и настроенията са сдържани, посочва още изданието.

Проучванията на общественото мнение сочат, че 81% от руснаците подкрепят операцията на Путин в Украйна, но е трудно да се каже колко реални са тези данни и дали върху отговорите не влияят пропагандата и страхът.

Независими социолози в Русия предполагат, че около 90% от руснаците директно отказват да участват в проучвания на общественото мнение. 21% дори признават, че се страхуват да участват в анкети. Повечето от тях са на възраст между 18 и 29 години.

От щаба на опозиционния лидер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора, изчисляват, че подкрепата за войната е не повече от 10-15%, а против са 30-40% от руснаците. В същото време анализаторите от London School of Economics посочват, че 53% от руснаците подкрепят войната, но голяма част от тях приемат решенията на Кремъл като цяло, защото обратното е и опасно, и трудно. За повечето руснаци е много по-лесно да подкрепят линията на властта и да не правят нищо.

В медиите - новинарските и публицистичните програми, основната тема е превъзходството на Русия и заплахите на Запада. В тях Мариупол не е разрушен, а "освободен", зверствата в Буча са инсценировка и не Русия води война в Украйна, а е била нападната от Запада, посочва още The Economist.

Цензурата и забраните обаче са само част от проблема - блокираните сайтове могат да бъдат отворени чрез VPN, а YouTube е достъпен на територията на Русия. Но хората, които търсят информация, вече казаха своето мнение за войната.

Пропагандата на Москва е преплетена с репресии - всяка новина, която не е в линията на Русия, се нарича "фалшива", а разпространяването на такива новини - и от журналисти, и от граждани, се наказва с 15 години затвор. Основанията за арест са много, като дори и маникюр в цветовете на знамето на Украйна може да ви вкара в затвора, посочва още изданието.

Приятелите се следят внимателно в опит да преценят кой може да ги предаде чрез доноси, както беше по съветско време.

Според анализатори 200 хил. руснаци са напуснали Русия от началото на войната в Украйна. Но и много от несъгласните с режима остават и опитват да променят нещата. Те искат една различна Русия и се борят за това, макар че руската държава смята всяко отклонение от управленската линия като удар срещу себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Хахахахах, най-обективният източник за настроенията в Русия според авторчето - явно е националният предател навални. Инвесторът - вече не ни манипулирате дори, само ни разсмивате. Да се говори за "тоталитарен контрол" в Русия е малко смешно на фонът на случващото се в ЕС, където забраняват още и още руски телевизии, в отчаяни усилия за борба с истината... опс, с "пропагандата". Ако урсула и кликата и (които за разлика от Путин не са избирани от никого) бяха толкова сигурни в единството на ЕС и гражданите му, щяха да им оставят достъпа до руските телевизии, за да се присмиват на "руската пропаганда", не е ли така? А доколко "Путин не успява в украйна" (не знаех, че той се бие там или че ръководи бойните действия) - има мнения на ЕКСПЕРТИ, различни от мненията на ПОЛИТИЦИТЕ, които не само че лъжат и бълват своя пропаганда, но и не са виждали пушка в живота си. Дори американските експерти (потърсете мненията на Скот Ритер например) са изумени от ефективността на руската армия и нейният професионализъм. Впрочем той посочва очевидното - с 2.5-3 пъти по-малобройна армия (а ппц според военната наука атакуващата армия трябва да е 2-3 пъти по-многобройна) руснаците напълно блокираха 450-500 000-ната украинска армия, 10 години обучавана, подготвяна и въоръжавана от НАТО. Превзеха този град, който реално им трябваше (Мариуполь), блокираха Киев, Одеса и Харков, хванаха в чувал основните украински сили в Донбас, унищожиха почти напълно военната инфраструктура на украйна и то с минимални жертви сред мирното население. Това са фактите, който не ги приема, си е негов когнитивен проблем. Вярвайте си на укро-пропагандата - как убили 30 000 руснаци и 18 генерали и унищожили всичките руски танкове и самолети. Ако това беше вярно, сега Москва щеше да е под обсада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Има и трети тип, хем платени,хем невежи.Възможно е да са дори най-многобройният тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Още един ТРОЛейбус регистриран вчера, за да разпространява лъжи. Самия факт, че го явлението продължава е показателен за качеството на копейките - или платени, или невежи (не знам кое е по-лошото).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Те са свикнали бе.Кога не е било така.Няма период в историята на това мрачно място населението да не е било тормозено , мачкано и много често директно изтребвано.То даже сега май са в един от най-светлите си периоди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Държавата на Zoмбитата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
KPABA
преди 1 година
Само той си знае къде се е провалил. Чешене на езици. Те затова плащат на джурналята деИначе като гледаме накъде отиват борси и валути в цивилизованият свят и при първобитните руснаци, всеки който има повече 2 от капки мозък може да прецени накъде отиват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
Баттька Лукашенко каза, че е дал номера на колите с англичани на руснаците, които са снимали цирка в Бучa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още