IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим може или да разпали ядрен конфликт, или да го потуши

Украйна няма интерес към руската територия, но успехите в последните дни може да насърчи Киев да опита да си върне Крим, а това не е по вкуса на Москва

16:19 | 16.05.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Крим. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Крим. Снимка: Архив Ройтерс

В последните седмици Западът анализира и се опитва да оцени доколко реални са заплахите за използване на ядрено оръжие от страна на Кремъл, пише Financial Times. На този етап експертите смятат, че опасността е минимална - Москва би използвала оръжие само ако почувства реална опасност за своята териториална цялост.

В годините след Втората световна война ядрената заплаха означаваше директен сблъсък между войските на СССР и на НАТО. Но въпреки военните конфликти по света, в които участваха двете страни, директното противопоставяне беше внимателно избягвано. Това е и една от причините ядрено оръжие да не бъде използвано от 1945 година насам.

За много военни анализатори заплахите на Москва днес са блъф, но ако войски на НАТО и Русия влязат в конфликт, ще бъде много трудно да се избегне ескалацията. Особено в Украйна днес - руската армия вече е отслабена след три месеца на активни военни действия, унищожено въоръжение и командни центрове и бази.

Друга заплаха може да се окаже украинската офанзива, на която сме свидетели в последните дни. Военните обаче се спират до връщането на окупираните от февруари насам територии. Властите в страната коментираха и публикуваха клипове на своите военни части, достигнали до руската граница в близост до руския град Белгород, но настъплението не продължава, защото Киев просто няма интерес от подобни действия.

Друг обаче е въпросът с Крим - полуостровът беше анексиран през 2014 година и Русия го вижда като своя изконна територия. До 1954 година, преди да бъде присъединен към Украинската съветска социалистическа република, Крим в продължение на два века е част от Руската империя. Полуостровът приютява част от руския военен флот и е стратегическа част от отбраната на Русия в Черно море.

Военните успехи в последните дни обаче насърчават Киев да опита да си го върне. В този дух са изявленията и на украинските власти, включително и на президента Володимир Зеленски, който в интервю за RAI 1 беше категоричен, че Украйна никога няма да признае Крим за част от Руската федерация. Нещо повече - връщането на Крим в Украйна ще сложи край и на възможността на Москва да заплашва територията на страната с далекобойни ракети.

Затова и базата в Севастопол, както и мостът над Керченския залив могат да се окажат примамливи цели за украинските военни.

Реално за заплахи за моста вече се заговори в Москва - очакванията там бяха за "провокация" за Деня на победата (9 май). Това породи опасенията, че руският президент Владимир Путин ще обяви официално началото на война и масова мобилизация. Засега обаче това не се случи, а в своето приветствие на Червения площад руският президент се въздържа от каквито и да е било заплахи за разгръщане на военните действия.

Заради непрекъснатото говорене и заплахи с ядрените ракети, посланията на Русия на този фронт отслабват и за да има ефект от тях, Кремъл вече трябва да посочи изрично Крим като червена линия, от която не би отстъпил, коментират още експертите, цитирани от FT. Путин може да вдигне залога и отново да извади ядрената карта, надявайки се Украйна и Западът да мигнат първи.

При такава ядрена криза обаче политическите лидери вече ще бъдат готови на трудни компромиси. Ако войната приключи и руските военни вдигнат блокадите над украинските пристанища, Киев може и да бъде склонен на този етап да остави висящ въпроса със статута на Крим. За Москва това също дава коз за вътрешната публика - руските военни успешно са блокирали настъплението на НАТО и са запазили Крим. По този начин и двете страни могат да сложат край на военните действия без да признаят загуба.

А светът да потвърди изявлението, което и петте официално признати ядрени сили направиха в началото на годината - ядрената война никога не може да бъде спечелена и не бива никога да бъде водена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
"Като гледам, половината от списувачите тук са остатъци от ВСВ. Забраната на Достоевски, Чайковски, Толстой, горенето на книги, гоненето на руски студенти, велики диригенти....." ------------------------------------------------ Михаил Салтиков-Шчедрин: Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият и крадат... Алексей Толстой: Московията руска тайга, монголска, дива, хищническа Не е мила, не е уютна руската земя позле е от горчиво робство хиляди години избродена с лапти, с досада разоравана с плуг, покрита с пепелта на разорени села и необозначени гробове. Пустота и дивост.Ф.М.Достоевски: "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечениетоМихаил Булгаков: Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеиМаксим Горки: Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост."Иван С.Тургенев: Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия святИван С. Шмельов: Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде.Александър Сергеевич Пушкин: "Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисълВасилий Розанов: Не народ, а адски уродЗинаида Гипиус: Русия това е една огромна психиатрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Тролейбус, нацистите си заминаха с ВСВ. === Като гледам, половината от списувачите тук са остатъци от ВСВ. Забраната на Достоевски, Чайковски, Толстой, горенето на книги, гоненето на руски студенти, велики диригенти, призоваването за ликвидиране на всичко руско, това преди ВСВ ли беше или сега-сега в "циливилизованата" гейропа? Що не се евтаназираш, както препоръчват напоследък в Канада на изостаналите в някои отношения? https://glasove.com/na-fokus/kanadskoto-pravitelstvo-shte-plashta-za-evtanaziya-na-hora-koito-sa-tvarde-bedni-za-da-zhiveyat-dostoen-zhivot
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Украйна няма интерес към руската територия, но успехите в последните дни може да насърчи Киев да опита да си върне Крим, а това не е по вкуса на Москва === Новото "Работническо дело" пак пише за сънища в лятна нощ. Укрите провеждат вече ТРЕТА мобилизация, защото изтрепаните са доста над сто иляди. А на рабкорите им се привижда настъпление към Москва. За оформилите се ТРИ чувала (котли), в които са загащени около стотина хиляди нещастници, само настъпление им е нужно. Ама първо да оживеят, щото заради железобетонните военни съоръжения, строени в последните 8 години, трепането ще е с термобарически бомби и ракети. От тях няма къде да се скрият и трепят само живата сила. Но това само за укронацитата. За другите може и да им се размине такова трепане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 1 година
НА 24.02.22 г. *** касапа превърна русофилите у нас в полезните *** на Ленин. Безплатните маймуни на комунизма работещи доброволно и безплатно за собствената си кончина в гулаг. Интересно как *** касапа и дъртела Лавров ще стрелят с ядрено оръжие по децата си, имам пред вид запада, в който живечт семействата им и тези на всичкия висш държавен апарат, КГБ, ГРУ и т.н. То в раша вече и кагебистите са мултимилионери със западни инвестиции. ЛАвров обстрелва собствената си верига магазини в САЩ с руски ядрени ракети. Как пък не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Веск
преди 1 година
Донбас се е развил индъстриално със западен капитал. По царско време. По съветско време също са правени заводи, но то по принцип СССР беше производител основно, а раша е основно износител на суровини. Има разлика. Раша ще направи и Донбас *** и Крим ако бъде оставена да присъства там. Развитието на тези райони може да стане само ако не са руски. Прочистването в ДНР и ЛНР отдавна е направено и никакви референдуми нищо не значат. Русия се *** тотално в стратегически план. Такава лайнория не е за вярване. Да воюваш сам срещу целия свят. Никой няма да вярва повече на раша за нищо. Куха, парадна държава. Нямат ппътища между граадовете. Мизерия.. Външни тоалетни, развалени канали, локви, кал..... това ли искате за Донбас и Крим. Няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мирьо, комплексиран дребен чиновнико, населението на Донецк и Луганск преди първото нападение 2014та беше 1,5 млн украинци, 900 хил руснаци и 200 хил други. Ясно е, кой е доминирал. Сега украинците почти ги няма, но и доста други се изнесоха, защото руснаците превърнаха градовете в помойка (според вашия Гиркин, който ръководеше завземането им) и който в прав текст каза, че не предлагат никакъв модел на развитие. Тоест разпадащи се градове без никакъв живец, типично по мордорски. Това са твоите идоли - където стъпят и всичко гние и се разпада, нещо като зараза и инфекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Тролейбус, нацистите си заминаха с ВСВ. Вярно тук там има единични заблудени бройки, включително и в любимата ви Русия, но те са изключения. Колко време ще ги приказвате още? Като няма как да оправдаете агресията си и се почва. Нацисти тук, оп да ги завладеем. Нацисти там, айде и тях. Май други са нацистите? Не мислиш ли, рашист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Абе все ходите в русия ама всъщност ходите на запад :))))) Что так друзя ? Даже и децата на вашите руски босове живеят и учат на запад . Защо така друзя :))))) опорките май стават само за третокласни и от гъзграждане :) Там може да метнете някоя баба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Valentin13
преди 1 година
Крим е ясен - връщане назад няма. по ми е интересно за Готланд, чуден остров, старинни улици с кълдъръми. след няколко месеца, когато Швеция стане натистка държава, Готланд ще приеме рублата като официална валута и руския ще бъде официален език. ще ходим често там, види се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''....ядрената война никога не може да бъде спечелена и не бива никога да бъде водена....'' Toва е реалността- всичко останало е руски лъжи, че видите ли, когато русия нападне първа, то тя има някакъв шанс да оцелее и като държава, и като население... Както се казваше преди време- надежди говежди да оставят, че това може да се случи. Пък в крайна сметка- ако руснаците ударят 1ви с ядрено оръжие, доста ЕС граждани могат да оцелеят, но след това няма да я има нито държавата русия, нито руските агресивни претенции, нито руската армия, нито руският народ... Възможно е в същото време и руският нацист в кремъл да си отиде, но от рак или от преврат....Както и да се развият нещата, руснаците не трябва да забравят едно нещо- руснаците не са някакви свръххора, които са неподатливи към лъчевата болест и тя също ги поразява, както всички други хора. Все още светът не е измислил начин да се справи с лъчевата болест в терминален стадий при хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още