IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер: Русия иска решение на конфликта чрез преговори

Меркел не сгреши, когато не разреши на Украйна да влезе в НАТО, смята бившият германски канцлер

10:45 | 03.08.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Шрьодер по време на икономическия форум в Санкт Петербург през 2017 г. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

 Шрьодер по време на икономическия форум в Санкт Петербург през 2017 г. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Бившият канцлер на Германия се е срещнал с лидера на Кремъл Владимир Путин по време на посещението си в Москва миналата седмица, разкри 78-годишният германец в интервю за Stern и RTL/ntv.

„Германия и германското правителство, но също и Франция, носят специална отговорност“, каза Шрьодер. Впечатлението му обаче било, че в момента не се прави достатъчно за разрешаване на конфликта. Ясно е обаче, че „това няма да се получи без преговори", каза той, визирайки прекратяването на войната срещу Украйна. „Не искам да отнемам посредническата работа на никого в правителството. Но защо трябва да спирам с разговори, които са възможни от правна гледна точка и не поставят мен и семейството ми в беда“, запита реторично германският политик.

„Добрата новина е, че Кремъл иска да постигне споразумение чрез преговори. В края на краищата в конфликта между Украйна и Русия вече имаше подход на преговори, например в Истанбул през март“, каза още Шрьодер. По думите му турците са оказали голяма помощ, „както в момента оказват голяма помощ в преговорите за доставка на зърно". Той добави, че споразумението за зърното е първи успех и че „може би то може бавно да прерасне в прекратяване на огъня“.

За пореден път Шрьодер нарече войната „грешка на руското правителство". Според него проблемите, „които са наистина важни", са решими. „Идеята, че украинският президент Володимир Зеленски ще завладее Крим с военна сила, е абсурдна. С изключение на татарското малцинство, този регион е руски; бившият съветски държавен и партиен лидер Никита Хрушчов го подари на Украйна, която тогава беше част от СССР“, каза още Шрьодер. Този проблем може да бъде решен „с течение на времето, може би не за 99 години, както в Хонконг, а по време на активния живот на следващото поколение".

Мъдро решение на Меркел

По темата за членството в НАТО Шрьодер заяви, че тогавашният канцлер Ангела Меркел и външният ѝ министър Франк-Валтер Щайнмайер са взели „мъдро решение" през 2008 г. да попречат на Украйна да се присъедини към военния алианс. Дори президентът Володимир Зеленски „заяви, че има алтернатива, като например военен неутралитет за Украйна, без членство в НАТО, подобно на Австрия“.

Шрьодер определи ситуацията в Донбас като по-сложна. В Минското споразумение например е договорено, че регионът „трябва да остане в държавния съюз на Украйна", „но в същото време даде по-големи права за руското малцинство". Но украинците дори са премахнали двуезичието в Донбас (което не е съвсем вярно, б. ред.). „За тази цел ще трябва да се намери решение, основано на швейцарския кантонален модел“, каза германецът.

Според него, за да се намери решение на конфликта, трябва да има „отстъпки и от двете страни". Би било „голяма грешка да се окачествяват предварително евентуални отстъпки от страна на Украйна като руски „диктаторски мир", каза той. Но без одобрението на САЩ няма да стане нищо, каза още Шрьодер.

Що се отнася до приятелството му с Путин, ексканцлерът изключва възможността за прекъсването му. Двамата няколко пъти са осбъждали войната. „Но дали личното дистанциране от Владимир Путин наистина би било от полза за някого?", попита Шрьодер. „Там взех решения, които поддържам, и си дадох ясна сметка, че може би отново мога да бъда полезен. Така че защо трябва да се извинявам“, запита още реторично германецът.

Шрьодер бе канцлер на Германия от 1998 до 2005 г. След това работи за различни руски държавни компании в енергийния сектор, което му донесе остри критики още преди началото на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 1 година
Ако не ви е ясно : България е най-най-най- коромпираната страна в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хехе ... какви преговори след толкова проляна кръв и безумна баталия ?! Изнасят се от Украйна и може да се водят преговори за размера на репарациите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Шрьодерчо ломоти с пълна сила москалските опорки. И надига глас за преговори под диригентстването на кремъл, че opките вече са наясно, че военно приключиха и новите западни технологии ги правят на 2 стинки на бойното поле. Преговори ...хаха, изнасяйте се от Украйна, гнусни москалски твари и войната ще спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Църчат единствено центаджийчетата по форумите, недоволни от чуждото мнение :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Лакей хрантутник тръгнал да цвърчи! Затвориха му офисчето в Германия, изхвърлиха го от бордовете и сега цвърчи. Ами да си цвърчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Тия като станат бивши, почват други работи да говорят :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още