IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреди Европа да се справи с дълговите си проблеми

Причината за това вероятно е големият размер на инвестираните в еврозоната и еврото средства от валутния резерв на страната

11:17 | 21.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Китай предупреди Европа да се справи с дълговите си проблеми

Китай призова властите в Европа да удържат на думата си и да вземат мерки, с които да покажат, че могат да удържат бързо увеличаващите се държавни дългове в Европейския съюз и да извадят еврозоната от кризата, пише Ройтерс.

Правителството на Китай има значителни инвестиции в евро и държавни облигации на страни от еврозоната, но не разкрива какъв е техният размер. Властите в страната обявиха, че подкрепят взетите досега мерки, но дават ясно да се разбере, че очакват по-добър ефект от действията за борба с кризата.

„Доста сме притеснени относно въпроса дали дълговата криза в Европа може да бъде овладяна“, коментира търговският министър на Китай. „Искаме да видим ясно, че ЕС може да постави рисковете под контрол, както и дали консенсусът може да се пренесе в реални действия“, посочва той.

Желанието на Китай е Европа скоро да излезе от финансовата криза, при това в добро състояние, допълва министърът.

През последните седмици на пазарите все по-усилено се спекулира, че ще има още страни от еврозоната, които ще потърсят спасителни заеми. Сред спряганите имена са Португалия и Испания, а отскоро – и Италия.

По всичко личи, че Китай е инвестирал значителна част от валутния си резерв, който е на стойност над 2,6 трлн. долара, в еврозоната. През последните няколко месеца високопоставени представители на управляващите в Пекин изказаха мнения по проблемите на Европа и се обявиха в подкрепа на спасяването на Гърция, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
два *** коментара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
evg9
преди 13 години
Леле, докъде стигнахме! Китай да предупреждава Европа, при това цяла Европа. Що зор видяхме да влезем в този Европейски съюз, за да станем уж по-богати, а се оказахме пак при закъсалите. Пременил се Илия, все си в тия!Каква е тази българска орисия, в който съюз влезем, той да се разпадне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mapto
преди 13 години
Една стъпка, която ще спаси и Европа и много други икономики по света е пускането на китайския юан да плава свободно. Това ще прекрати т.нар. валутна война, ще намали търговското салдо на Китай, ще направи китайците по-богати и много други ефекти, които ще помогнат за изравняване на много глобални дисбаланси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още