IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономически оптимизъм вдигна акциите в Азия до нивата им от юни 2008

Инвеститорите приветстваха силните финансови резултати на Apple и IBM, които засилиха риск апетита

12:11 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономически оптимизъм вдигна акциите в Азия до нивата им от юни 2008

Цените на акциите в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха силно в днешната сесия на фона на подновения оптимизъм на инвеститорите за икономиката и помогнаха на регионалния индекс MSCI Asia Pacific да се повиши до най-високите си нива за последните две години и половина.

Притесненията на инвеститорите, че мерките за изтегляне на ликвидност на Китайската централна банка ще навредят прекомерно на растежа на втората по големина икономика в света, също утихнаха.

Силно в днешната борсова сесия в Азия се представиха акциите на технологичните компании, за което помогнаха добрите финансови отчети на Apple и IBM, които дадоха доказателство за възстановяването на разходите на бизнеса и потребителите.

Книжата от добивния сектор също се повишиха, след като металите поскъпнаха на борсата в Лондон.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1,1% до 140,49 пункта, което е най-високото му ниво от 19 юни 2008 г., по данни на Bloomberg.

Цените на акциите се повишиха и в очакване на утрешните данни за растежа на китайската икономика през последното тримесечие на 2010 г. Според прогнозите на анализатори брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с повече от 9 на сто в сравнение със същия период на 2009 г.

Освен технологичните и минните компании, добре в днешната сесия се представиха и тези от енергийния сектор заради поскъпването на петрола. Цената му наближи 92 долара за барел по време на днешната предварителна търговия на Нюйоркската петрола борса.

Водещият японски индекс Nikkei 225 добави 0,4% до 10 557,10 пункта, докато на борсата в Южна Корея технологичните компании помогнаха на Kospi да нарасне с 0,9% до 2 115,69 пункта. Широкият китайски борсов показател Shanghai Composite скочи с 1,8% до 2 758,10 пункта.

В Хонконг Hang Seng добави 1,1% до 24 419,60 пункта преди утрешния порой от икономически данни за Китай, за които се очаква да покажат, че инфлацията в страната е забавила темпа си до 4,6% на годишна база пред декември спрямо 5,1% за ноември. За икономиката на Китай се очаква растеж от 9,4% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Водещият австралийски индекс S&P/ASX 200 междувременно скочи с 0,7% до 4 834,60 пункта въпреки продължаващите тежки наводнения, които достигнаха южния щат Виктория, след като нанесоха тежки поражения в щата Куинсланд. Правителството обяви, че наводненията са не само най-тежкото бедствие в страната за последните 50 години, но и могат да се превърнат в най-скъпо струващото за икономиката в нейната история.

Азиатският борсов показател MSCI Asia Pacific се повиши с 14,3% през миналата година, изпреварвайки повишенията на щатския S&P 500 и общоевропейския Stoxx Europe 600, които напреднаха с 12,8% и 8,6% съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още