IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете от прегряване на китайската икономика се увеличават

Преките чуждестранни инвестиции в страната ускоряват темповете си на ръст в началото на тази година

09:15 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Чуждите инвестиции, търговският излишък и растящото банково кредитиране наводняват с паричен поток китайската икономика. Снимка: Sxc.hu</p>

Чуждите инвестиции, търговският излишък и растящото банково кредитиране наводняват с паричен поток китайската икономика. Снимка: Sxc.hu

Преките чуждестранни инвестиции в Китай ускориха темповете си на ръст през януари, след като през миналата година стойността им достигна рекордно високи нива.

Това увеличава рисковете от прегряване на бързо растящата китайска икономика и ще затрудни усилията на правителството в Пекин да овладее високата инфлация във втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Потокът на преките чуждестранни инвестиции се увеличава с 23,4% на годишна база до 10 млрд. щатски долара през януари, по данни на Министерството на търговията на Китай.

Това се оказа над прогнозирания от анализатори ръст. През декември чуждите инвестиции се увеличиха със 17,4% на годишна база.

Паричните потоци, които наводняват китайската икономика, са с източник не само чуждите инвестиции, но и големия търговски излишък и растящото банково кредитиране. Това може да принуди правителството да прибегне до нови увеличения на лихвените проценти и да позволи по-бързо поскъпване на китайския юан.

Инфлацията в страната се засили до 4,9% на годишна база през януари и остава за четвърти пореден месеца над тавана на правителството за тази година от 4 на сто.

Големият приток на чуждестранни инвестиции ще затрудни още усилията на правителството за намаляване на излишната ликвидност в икономиката и удържането на инфлацията, според анализатори.

Повишаването на доходите на населението и търсенето на луксозни стоки ще продължават да привличат преки чуждестранни инвестиции в Китай през тази година, след като притокът им се увеличи до рекордните 105,7 млрд. долара през 2010 г.

Най-големият производител на луксозни стоки в света LVMH очаква продажбите на часовници и бижута да се увеличат с най-бързи темпове на пазара в Китай през тази година. За тази цел от компанията ще увеличат бюджета си за маркетинг и дистрибуция в страната.

Броят на лицата в Китай с лично богатство от 10 млн. юана нарасна с 6,1% миналата година до 875 хил. души, според годишния доклад на Wealth Hurun. Домакинствата в Китай укриват до 9,3 трлн. юана (1,4 трлн. долара) доходи, според едно проучване на Credit Suisse AG, което бе публикувано от Фондацията за реформа в Китай през август миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още