IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа позитивна сесия за азиатските борси през тази седмица

Добре в последната за тази седмица сесия се представиха компаниите с операции в Близкия Изток и тези от технологични и транспортния сектор

12:13 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първа позитивна сесия за азиатските борси през тази седмица

Борсовите индекси в Азия, Австралия и Нова Зеландия се повишиха за първи път от началото на тази седмица след разпродажбите на акции от предишните четири дни, предизвикани от неспокойната обстановка в Близкия Изток и Северна Африка, и поскъпването на петрола.

Акциите на транспортните компании, които пострадаха силно предишните сесии, възстановиха част от загубите, след като Саудитска Арабия и Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявиха, че могат да компенсират нарушение в доставките на петрол от Либия.

Акциите на технологичните компании също се представиха добре заради прогнози, че цените на компютърните чипове могат да се повишат следващия месец, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1% до 136,68 пункта, но е загубил 2,3% от началото на тази седмица, след като цената на петрола прескочи 100 долара за първи път от октомври 2008 г.

Водещият японски индекс Nikkei 225 добави 0,7% до 10 526,80 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 0,6% до 4 836,50 пункта. Заради покачването на цените на петрола и храните през тази година дефлацията в Япония през януари е паднала до най-ниското си ниво за последните близо две години.

В Южна Корея Kospi нарасна с 0,7% до 1 963,43 пункта, а широкият китайски индекс Shanghai Composite завърши сесията без промяна на ниво от 2 878,56 пункта. В Хонконг Hang Seng се изстреля с 1,8% нагоре до 23 012,40 пункта.

Добре в последната за тази седмица сесия се представиха и компаниите с операции в Близкия Изток, като южнокорейската инженерна компания Hyundai Engineering & Construction, която реализира 38% от приходите си в този регион.

Нейните акции поскъпнаха с 6,5% на борсата в Сеул, а тези на конкурентната Samsung Engineering скочиха с 5 на сто. По данни на UBS AG общо 79% от поръчките на Samsung Engineering през третото тримесечие на 2010 са били от Северна Африка и Близкия Изток.

Акциите на Toyota поскъпнаха 2,2% заради увеличението на оценката на швейцарската банка Credit Suisse за книжата на японската автомобилна компания.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 1,7% от началото на тази година след пораженията през тази седмица. В същото време щатският S&P 500 остава с 3,9% над миналогодишните си нива, а в Европа Stoxx Europe 600 е нараснал с 1,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още