IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Негативният ефект от земетресението в Япония ще е краткотраен

Някои експерти дори очакват то да окаже подкрепа на японската икономика с оглед на необходимите строителни дейности за възстановяване на щетите

16:23 | 11.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Негативният ефект от земетресението в Япония ще е краткотраен

Земетресението с магнитуд 8,9 по Рихтер, което разлюля Япония, вероятно ще охлади инвеститорското доверие в краткосрочен план, но няма да попречи на глобалното икономическо възстановяване, заявиха пред CNBC анализатори.

Земетресението, което е петото по сила от 1900 г. насам, предизвика гигантско цунами, което нанесе множество щети.

Инфраструктурата на Япония е пригодена за силни земетресения, но все пак земетресението може да добави допълнителна тежест към фискалните проблеми на страната, коментира Ханс Редекер от BNP Paribas.

“Правителството планираше да приложи фискална консолидация, но това няма да стане заради това земетресение”, посочва той. По негови оценки разходите за възстановяването на щетите ще възлязат на 2 до 3% от БВП на страната.

Според Редекер въпросът е случая е дали дългът на Япония ще достигне неустойчиво високи нива.

Акциите в застрахователния сектор силно се понижиха на борсите в Европа тази сутрин след новината за земетресението.

Редекер е коментирал още, че земеделската продукция изглежда силно засегната, което може да увеличи цените на храните допълнително.

Според Сун Сън Ун, икономист към CIMB, бедствието ще окаже негативен ефект на пазарите за кратко, но след това възстановяването от него дори може да окаже подкрепа на японската икономика. Като цяло обаче ефектът върху глобалната икономика ще бъде малък, смята икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Тези статистики за БВП са пълна измишльотина за *** които им вярват. Знаете ли какво влиза също в БВП на една държава например печалбите на фармацевтичните компании както и болниците. Значи колкото населението е по-болно и страда толкова по-добре за БВП, колкото повече уръжвия се правят от коти умират хора толкова БВП е по-голям. Знаете ли кога народа обаче ще бъде щастлив. Не когато БВП е по-голям а когато обикновенния човек има повече време да прекара със семейството си и приятелите не когато работи по 20ч на ден седем дни в седмицата. От къде ще дойдат тизи пари за възстановяването? А ми от МВФ естествено и ще заробят още повече и без това задлъжнелия Японец. Едно време войните са се водели за да се заграби богатстото на друга държава в днешно време само трябва да заробиш някоя държава с някои заем и цялото и населиени ще трябва да работи и пак няма да може да се изплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Краткотраен ефект а? А когато се озове на дъното на океана което със сигурност ще стане до 2г сигурно и това ще е добре за икономиката защото ще създаде условия за подводен туризъм нали? Глупости на търкалета щело да е добре за икономика. Ако беше така защо сами не си разрушат градовете за да може да ги построят на ново. Няма по глупава логика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mgeshev
преди 13 години
Логично. То негативният ефект след втората световна война беше краткораен за японците, камо ли едно земетресение. За мен това е най-стабилната икономика на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още