IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира над 120 млрд. долара кредитиране след земетресението

Правителствените разходи вероятно ще надхвърлят похарчените след земетресението в Кобе, което досега се счита за най-скъпото природно бедствие в света

09:31 | 19.03.11 г. 2
Япония планира над 120 млрд. долара кредитиране след земетресението

Японското правителство планира да отдели до 10 трлн. йени (127 млрд. долара) за кризисно кредитиране на бизнеса, за да му помогне да финансира ежедневните си операции и да се възстановят щетите от опустошителните земетресение и цунами миналата седмица, съобщава днес вестник Nikkei, цитиран от Ройтерс.

Правителството може да отпусне специално финансиране под формата на нисколихвени заеми или субсидии с изплащане на лихви, подкрепени от публични средства, когато природно бедствие или друго събитие породят голяма икономическа нестабилност, пише Nikkei.

Без да цитира конкретни източници, вестникът посочва, че правителството обмисля да отдели до 10 трлн. йени за схемата. Средствата, необходими за подкрепа на схемата, ще бъдат отделени в бюджет за спешни ситуации.

Правителството със сигурност ще се нуждае от допълнителни средства за финансирането на възстановяването след тройното бедствие от земетресение, цунами и опасно изтичане на радиация от авариралата атомна централа.

Властите, които още се борят с овладяването на ядрената криза, все още не са обявили какви правителствени разходи ще трябва да се направят, за да се помогне на икономиката да се възстанови.

Икономическият министър на страната Каору Йосано каза в интервю пред Ройтерс по-рано тази седмица, че икономическите щети от бедствието ще надхвърлят 20 трлн. йени, каквато е неговата оценка на общото икономическо влияние на земетресението в Кобе през 1995 г.

Йосано заяви, че правителствените разходи вероятно ще надхвърлят 3,3-те трлн. йени, похарчени след Кобе, което досега се счита за най-скъпото природно бедствие в света.

Nikkei пише още, че правителството обмисля създаването на фонд за възстановяване, който да отпуска средносрочни и дългосрочни кредити за компании, директно засегнати от бедствието. Създаването на такъв фонд обаче ще изисква няколко промени в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
от цялото това страдание пак банките ще се нагушат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Нема проблеми що да не кредитират. Само едно въпросче имам кой ще ги връща тия пари че и лихвата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още