IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции с трета печеливша сесия за тази седмица

Данните за БВП на Нова Зеландия и производствения сектор в Китай подкрепиха индексите в региона

12:22 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските акции с трета печеливша сесия за тази седмица

Цените на акциите в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха за трети път от началото на тази седмица, след като фабричният сектор в Китай ускори темповете си на ръст, а някои от затворените заради земетресението фабрики в Япония подновиха дейността си. 

Предварителните данни за индекса на бизнес активността в производствения сектор на Китай показаха, че показателят се е повишил до 52,5 пункта през март от 51,7 за февруари. Индексът се изчислява от финансовия гигант HSBC и е водещ ориентир за състоянието на китайската икономика като цяло.

Другите икономически данни от региона днес показаха, че износът на Япония, който е двигател на японската икономика, се е възстановил от тежкия си спад през януари и страната отново е излязла на търговски излишък.

Търговският сектор на Япония обаче е подложен на сериозно изпитание този месец в резултат от тежките последици от земетресението от 11 март и последвалото цунами и ядрена авария в АЕЦ Фукушима-1. Заради разрушителното природно бедствие се наложи някои от големите японски износители да затворят някои от заводите си.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,2% до 133,01 пункта, след като през миналата седмица понесе най-тежката си загуба от май 2010 г. насам, когато се наложи Гърция да получи спасителен заем от Международния валутен фонд и ЕС.

На борсата в Токио Nikkei 225 отстъпи с 0,2% до 9 435,01 пункта. Правителството на Япония съобщи вчера, че очаква щетите от най-силното земетресение в историята на страната да достигнат 25 трлн. йени (309 млрд. долара).

Това може да намали брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония с около 0,5% през фискалната година, която започва на 1 април, сочат оценките на правителството.

Специалистите, опитващи се да овладеят аварията в АЕЦ Фукушима-1, възобновиха днес своите опити да възстановят захранването в реакторите.

Водещият борсов индекс в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1% до 4 699 пункта, а в Нова Зеландия индексът NZX 50 добави 0,3% до 3 387,3 пункта. Икономиката на Нова Зеландия отчете по-силен от очакваното ръст през четвъртото тримесечие на 2010 г., избягвайки рецесия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 0,2% спрямо третото тримесечие, когато се сви с 0,2 на сто. Бавното възстановяване на икономиката на страната, заедно с тежките последици от земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер в края на февруари, накараха централната банка да намали лихвените си проценти на 10 март.

На борсата в Южна Корея Kospi се повиши с 1,2% до 2 037 пункта, а в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,4% до 22 915 пункта. Акциите на най-голямата китайска петролна компания Cnooc скочиха с 1,8% в Хонконг, след като обяви силен ръст на печалбата си от 85% за последното тримесечие.

Силно в днешната сесия се представиха и минните компании, след като вчера цените на златото отбелязаха нови рекордни нива.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 3,6% от началото на тази година до вчерашната сесия в сравнение с преднина от 3,2% за щатския индекс S&P 500 и загуба от 1% за европейския Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още