IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия с най-силно седмично представяне от ноември

През изминалата седмицата чуждите инвеститори са закупили японски акции за рекордна сума

12:31 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Минувачи преминават покрай дисплей с борсовите индекси в Токио. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Минувачи преминават покрай дисплей с борсовите индекси в Токио. Снимка: Ройтерс

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха за четвърти път от началото на тази седмица и са на път да отбележат най-силното си седмично представяне от миналия ноември, подкрепени от добрите финансови резултати на редица големи компании в региона. 

Регионалният борсов индекс MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добавя 0,8% към стойността си в днешната сесия. За това помогнаха добрите финансови резултати на Bank of China и Shanghai Construction, пише Bloomberg.

MSCI Asia Pacific е нараснал с 4% над нивата си от миналия петък, като постигнатият ръст е най-силния от седмицата, приключила на 5 ноември 2010. В рамките на двете предишни седмици обаче цените на акциите в състава му паднаха със 7,4 на сто под влияние на страховете за последиците от тежкото земетресение в Япония от 11 март.

Водещият борсов индекс в Токио Nikkei 225 нарасна с 1,1% до 9 536,13 пункта днес и увеличи преднината си за седмицата до 3,6 на сто. В рамките на седмицата чужди инвеститори са закупили японски акции за 891 млрд. йени (11 млрд. долара), което обяснява до голяма степен повишението на Nikkei 225.

Сумата е най-голямата, откакто данните започват да се водят през 2005 г., показват данните на японското финансово министерство.

Акциите на Bank of China поскъпнаха с 2,6% на борсата в Хонконг, след като обяви ръст на печалбата си за миналата година от 29% до 104,4 млрд. китайски юана (16 млрд. долара). Финансовите й резултати надминаха пазарните очаквания.

Добре в днешната сесия се представиха и технологичните компании благодарение на силните финансови резултати на софтуерната компания Oracle и производителя на смартфони RIM.

Южнокорейският индекс Kospi нарасна с 0,9% до 2 054,04 пункта, а в Хонконг Hang Seng скочи с 1,1% до 23 158,70 пункта. Широкият китайски индекс Shanghai Comp. също се повиши с 1,1% до 23 158,70 пункта. Във Филипините PSEi скочи с 0,9% до 3 875,81 пункта, въпреки че централната банка на страната увеличи лихвените си проценти вчера за първи път от август 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още