IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни повишения на азиатските борси

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши до най-високото си ниво от земетресението на 11 март насам

12:47 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 10pt;">Борсите в Азия изостават в представянето си тази година от тези в Европа и САЩ. </span><i><span style="font-size: 10pt;">Снимка: Ройтерс</span></i></p>

Борсите в Азия изостават в представянето си тази година от тези в Европа и САЩ. Снимка: Ройтерс

Индексите в азиатския и тихоокеанския регион излязоха на положителна територия в днешната сесия на фона на съобщения, че някои от затворените заради цунамито и земетресението в Япония фабрики ще възобновят скоро своята дейност.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши силно с 1,3% до 134,84 пункта и е на път да завърши днешната сесия на най-високото си ниво от земетресението на 11 март насам.

Акциите на Hitachi поскъпнаха с близо 9% на борсата в Токио, след като стана ясно, че главната фабрика на производителя на битова електроника в страната ще отвори отново през април, пише Bloomberg.

Силно се представи и втората по големина строителна компания в Хонконг – Cheung Kong Holdings, заради по-силните си от очакванията финансови резултати за 2010 г. В резултат на това акциите й поскъпнаха с 2,6% на борсата в Хонконг.

Водещият борсов индекс в Япония Nikkei 225 се повиши силно с 2,6% до 9 708,79 пункта, за което помогнаха и добрите данни за увеличението на индустриалното производство в страната през февруари.

Акциите на третата по големина автомобилна компания в страната Nissan Motor се повишиха с 3,8%, след като ръководството й обяви, че до края на юни дейността в нейните заводи в Япония ще се възвърне към нормалните си темпове.

Hang Seng добави 1,7% до 23 451,40 пункта, а в Южна Корея Kospi се повиши с 0,9% до 2 091,38 пункта. Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 1,4% до 4 822,20 пункта, воден от добивните компании, а широкият китайски индекс Shanghai Composite приключи сесията почти без изменение.

MSCI Asia Pacific е загубил 3,4% от началото на тази година заради разпродажбите на акции, предизвикани от затягането на паричната политика в Китай и тревогите, породени от земетресението, цунамито и ядрената криза в Япония.

В същото време щатският индекс S&P 500 се е повишил с 4,9%, докато в Европа Stoxx Europe 600 е добавил 0,3 на сто към стойността си през това тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още