IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливостта взе връх на азиатските борси

Поскъпването на йената оказа натиск върху акциите на японските износители

11:46 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предпазливостта взе връх на азиатските борси

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се движеха с минимални изменения в днешната сесия, след като японската централна банка снижи прогнозата си за икономиката на страната заради опустошителното земетресение на 11 март и последиците от него.

Основният лихвен процент в Япония остава на рекордно ниското си ниво от 0,1%, но въпреки това йената се повиши срещу щатския долар за първи път за последните 11 дни в отговор на засиленото търсене на безрискови активи на финансовите пазари, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава леко с 0,2%, като йената поскъпна срещу всички от 16-те най-търгувани валути. Междувременно данните за намаляването на нивото на безработица в Австралия вдигнаха курса на австралийския срещу щатския долар до рекордни нива.

Поскъпването на йената оказа натиск върху акциите на японските износители. Въпреки това в Токио Nikkei 225 завърши сесията с ръст от 0,1% до 9 590,93 пункта, подкрепен от акциите на финансовите компании. Те се представиха добре заради съобщението на Японската централна банка, че ще отпусне извънредни нисколихвени заеми на банките в засегнатите от бедствията на 11 март части от страната.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 загуби 0,1% до 4 908,10 пункта въпреки данните за спада на безработицата в страната от 5% на 4,9% през март. Южнокорейският индекс Kospi загуби 0,2% до 2 122,14 пункта, докато в Хонконг Hang Seng остана почти без промяна на ниво от 24 281,80 пункта.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява около 1 000 компании от десет страни в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се е понижил с 1,9% от началото на годината, което го нарежда след щатският S&P 500 и европейският Stoxx Europe 600, които са се повишили с по 6,2% и 2,1% съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още