IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции записаха първа седмична загуба за последния месец

Ускоряването на инфлацията в Китай и Индия засили очакванията за въвеждане на по-строга парична политика в азиатския регион

12:17 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Минувач пред табло с борсови котировки в Токио. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Минувач пред табло с борсови котировки в Токио. Снимка: Ройтерс

Днешните данни за ускоряването на инфлацията в двете най-големи развиващи се азиатски икономики – Индия и Китай, засилиха очакванията за по-строга парична политика в региона.

В резултат на това последната за тази седмица сесия на азиатските борси завърши със спад в цените на акциите, като финансовите и минните компании се наредиха сред най-губещите.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific , който обединява фондовите пазари в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,6% до 135,73 пункта, пише Bloomberg.

Борсовият показател се намира с 0,7% под стойностите си от миналия петък, което е първата му седмична загуба за последния месец.

Поредицата от икономически данни за Китай от днес показа, че БВП на страната е нараснал с 9,7% през първото тримесечие. Това е по-слабо от отчетения за предишното тримесечие ръст от 9,8 на сто, но надмина пазарните прогнози за увеличение с 9,5 на сто.

В същото време годишната инфлация в Китай се е ускорила до 5,4% през март, най-високото й ниво от 2008 г. насам. Цените на ниво производител в Индия на свой ред са скочили с близо 9% на годишна база, което също се оказа повече от пазарните прогнози.

Водещият индийски борсов индекс BSE Sensex 30 се понижи с 1,3% до 19 443,80 пункта, а в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,1% до 24 005 пункта. Широкият китайски индекс Shanghai Composite обаче се повиши с 0,3% до 3 050,53 пункта.

Акциите на втората по големина индийска софтуерна компания Infosys Technologies паднаха с 8,4% на борсата в Мумбай, превръщайки я в най-губещата компания от MSCI Asia Pacific. Повод за това станаха по-слабите от очакваното финансови резултати на Infosys. Печалбата й се е повишила до 18,2 млрд. рупии (408 млн. долара) за тримесечието до 31 март от 16 млрд. рупии преди година.

На борсата в Токио Nikkei 225 загуби 0,7% до 9 591,52 пункта, а в Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,7% до 4 852,10 пункта. Книжата на минната компания BHP поевтиняха с 1% на борсата в Сидни, след като цените на металите се понижиха във вчерашната редовна сесия на Лондонската метална борса.

MSCI Asia Pacific е загубил 0,9% от началото на тази година, докато щатският S&P 500 остава с 4,5% над нивата си от края на 2010. Акциите в Европа, представени от индекса Stoxx Europe 600, бележат лек ръст от 0,4 на сто за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още