IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на китайската икономика се задълбочава през април

Излязоха по-слаби данни за производствения сектор и продажбите на дребно, инфлацията също продължава да намалява

12:12 | 11.05.12 г. 2
Забавянето на китайската икономика се задълбочава през април

Китайската икономика дава неочаквани признаци за забавяне през април, предаде Ройтерс. Днес излязоха по-слаби от очакваното данни за производствения сектор, продажбите на дребно и потребителските цени.

Индустриалното производство на Китай през април е отбелязало най-бавния си годишен ръст от три години насам. Статистиката в Пекин съобщи, че секторът е отбелязал повишение от 9,3%, което е най-слаб резултат от май 2009 г.

Ръстът на продажбите на дребно се е забавил до 14,1% на годишна база, което е най-слабото им увеличение от 14 месеца, показват още данните.

Забавя се и растежът на инвестициите през първите четири месеца на годината. Отчетено е повишение от 20,2%, което е най-бавно увеличение от декември 2002 г.

Ръстът на инвестициите в сектора на имотите през април е бил само 9,2%, най-слаб от ноември 2009 г.

Средно за първите 4 месеца от годината е регистрирано повишение на инвестициите в имоти от 18,7%.

Годишната инфлация в Китай през април е била 3,4%, което почти съвпада с очакванията на анализаторите. За сравнение през март беше отчетен ръст на потребителските цени в страната от 3,6%.

Забавянето при ръста на потребителските цени вероятно ще даде на Пекин повече възможности за разхлабване на монетарната политика, така че да се подпомогне възстановяването на икономиката и да се преодолее забавянето на растежа.

През април се е забавило и увеличението на цените на храните в Китай, което най-много тревожи и политиците, и хората в страната. През месеца е регистриран годишен ръст на цените на храните от 7%, докато през март повишението беше 7,6%.

„Данните показват, че забавянето на икономическия растеж на Китай ще продължи и през второто тримесечие“, коментира Дариуш Ковалчук, икономист от Credit Agricole-CIB в Хонконг.

„Това увеличава натиска върху правителството да засили политиките си за стимулиране на икономиката. Особено като се има предвид по-ниската инфлация, смятам, че има място за допълнителни монетарни облекчения“, посочва експертът.

Пекин започна постепенно да „отваря“ и да прави „фина настройка“ на икономиката на страната от есента на миналата година. Тогава се забелязаха първите признаци на забавяне на търсенето на най-големия експортен пазар за Китай – еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
sniper
преди 12 години
Ми то много драматично това забавяне. Направи живи да ги оплачем китайците. Обаче за такова забавяне "развитите икономики" могат само да мечтаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
fenixsz
преди 12 години
Когато базата расте (предходната година) винаги ще се стигне в един момент до %-но забавяне.Не е възможно да продължава до безкрай. Ако се начертае графика с абсолютни стойности, ще се види много по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още