IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бутан се готви за органична революция в земеделието си

Планинската държава се пази от масовите туристи, забранява телевизията и мери ръста на икономиката си с индекса на националното щастие

14:58 | 08.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бутан се готви за органична революция в земеделието си

Не са много хората, посетили Бутан като част от туристическата си обиколка. Защо ли? Ами защото страната се пази от масовите туристи, като обяснява това с опитите да опази своето културно наследство. Телевизията е разрешена едва от 1999 година насам, а всяка седмица в градовете има поне един ден забранен за автомобили, пише АFР.

Малката държава, намираща се в Хималаите, между Китай и Индия, преди време привлече вниманието на икономистите със своя индекс на национално щастие, който замести брутния вътрешен продукт като измерител на развитието на икономиката.

Този модел беше дискутиран дори и в ООН и получи подкрепата на множество западни лидери.

Населението на Бутан е към 700 хил. души – предимно будисти. Фокусът им е поставен върху природосъобразния начин на живот и душевен мир, а не толкова върху икономическа експанзия.

Сега Бутан отново привлече вниманието върху себе си с идеята да се превърне в първата държава в света, чието земеделие ще бъде изцяло органично. Ще бъде въведена забрана за използването на изкуствени торове и химикали при отглеждането на плодове и зеленчуци, а амбицията е до 10 години цялото производство да бъде изцяло биологично.

2/3 от населението на Бутан се препитава от земеделие, като много от производителите и сега се придържат към принципите на органичното земеделие и употребата на изкуствен тор е много рядко срещана, коментира земеделският министър на Бутан Пема Гямчо.

Всъщност това не е случайно – в планинската държава само фермерите в близост до пътищата и транспортни връзки реално имат достъп до химикали, допълва още той.

Но в някои места, например около столицата Тхимпху, пестициди се използват за борба с плевелите, които трудно се почистват на ръка. Затова и стратегията на правителството е стъпка по стъпка да „изкорени“ навиците и да превърне всички производители в био.

В момента Бутан изнася гъби за Япония, различни зеленчуци за Тайланд и ябълки, основно за Индия. Освен това малката държава е износител на червен ориз за САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Кардинално различна стратегия от общата масовка. може би трябва да вземем пример и да спрем да се правим на европейци и американци. имаме хубава плодородна земя.. или поне имахме. не знам дали някъде вече не вадим шистов газ и нефт...-----------------------------"Фокусът им е поставен върху природосъобразния начин на живот и душевен мир, а не толкова върху икономическа експанзия." - това е бъдещето. не в хубавите коли, фалшивите меса и зеленчуци, жени и мъже. но нашите поколения са вече унищожени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ajax4o
преди 11 години
"Малка" не точност при превода - през 1999 е махната забраната за телевизия и интернет, не е поставена тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Ето къде искам да живея! :) Няма чалга , няма *** журналисти и политически муцуни правещи се на маймуни! Идеалното място за живот. То ще бъде подминато от световния икономически крах, задаващ се в края на годината, подготвян ни от продажни политици и алчни банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още