IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсяването на въздуха в Пекин достигна рекордно високи стойности

Според активист на Greenpeace то вероятно е причинено от изгаряните въглища в околните региони, където няма цел за намаляване на вредните емисии

12:45 | 14.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разходката край Забранения град е препоръчителна само с предпазни средства. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Разходката край Забранения град е препоръчителна само с предпазни средства. Снимка: Ройтерс

Качеството на въздуха в китайската столица Пекин в събота и неделя бе „най-лошото, регистрирано досега“ според еколози, а от центъра за наблюдение на вредните емисии са предупредили жителите да си останат вкъщи, след като нивата на замърсяване са достигнали между 30 и 45 пъти над безопасните норми, съобщи Ройтерс.

От петък Пекин, където живеят около 20 млн. души, е обвит с дебел пласт смог, ограничил видимостта и нарушил дори пътния трафик.

Данните, публикувани в неделя от наблюдателния център, показват, че частиците, по-малки от 2,5 микрометра в диаметър, на някои наблюдателни станции в Пекин са достигнали над 600 микрограма на квадратен метър, а в събота вечер – и до 900 микрограма на квадратен метър. Препоръчителното дневно ниво според Световната здравна организация е до 20 микрограма на квадратен метър.

Подобно замърсяване се смята за основен причинител на астма и респираторни заболявания.

„Това наистина е най-високото регистрирано ниво не само според официалните данни, но и според наблюдателните данни на американското посолство, а някои части от съседната провинция Хъбей са в още по-тежко състояние от Пекин“, заяви Джоу Жун, активист по въпросите на климата и енергетиката в Greenpeace.

От Общинския център за наблюдение на околната среда в Пекин заявиха, че вредните емисии са били натиснати от област на ниско атмосферно налягане, което е направило разпръскването им по-трудно. Оттам добавиха, че вероятно обстановката ще се запази в аналогични параметри в продължение на още 2 дни.

Замърсяването е сред едно от най-големите предизвикателства за китайското държавно ръководство. Оттеглящият се китайски президент Ху Дзинтао заяви в речта си пред конгреса на Китайската комунистическа партия през ноември, че страната трябва „да обърне тенденцията на влошаване на екологичните показатели и да изгради един красив Китай“.

В края на миналата година страната обяви, че ще започне да публикува ежечасни данни за замърсяването в най-големите градове.

Пекин вече се ангажира с график за подобряване на качеството на въздуха в града и премести по-голямата част от тежката си индустрия, но околните региони не са поели подобни ангажименти, припомни Джоу. „В Пекин прочистването ще отнеме цяло поколение, но други региони нямат дори цели за намаляване на количествата изгаряни въглища. Обзалагам се, че замърсяването тук е главно от тези околни региони“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Ето така скоро ще видим каква е цената на цялата лицемерна екологична доктрина на Запада! Чисти градове, чиста природа, чисти хора, чиста енергия.... щото изринахме цялата си мръсотия в Азия! Виждал съм през 80-те как изглеждаха Бохум и Дуйсбург през този сезон, когато работеха пещите на Круп в района, или София, докато работеше Кремиковци! Проблемът е, че сега китайците дишат пушека, ама и кинтите са при тях! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още