IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада се оттегли официално от Протокола от Киото

Страната се обявява за сключването на нов международен договор за климата през 2015 г.

17:53 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Канада се оттегли официално от Протокола от Киото

От вчера Канада вече официално не участва в Протокола от Киото, предвиждащ намаляване на емисиите вредни газове в атмосферата, които предизвикват парников ефект и водят до глобално затопляне, съобщи ИТАР-ТАСС.

Точно преди година, както изисква чл. 27 от споразумението, правителството на премиера Стивън Харпър представи писмена декларация за желанието си да излезе от Протокола от Киото.

Харпър обясняваше решението на канадския кабинет с аргумента, че ефективната борба със замърсяването на атмосферата е възможна само при участието на държавите, от чиято територия се изхвърлят най-големите обеми емисии парникови газове, сред които са САЩ и Китай. „Не е важно какво прави Канада или Европа. Ако не успеем да включим в споразумението всички страни с големи емсии, няма да постигнем нищо“, посочи тогава канадският премиер.

Съгласно Протокола от Киото 37 индустриално развити държави трябваше в периода между 2008 и 2012 г. да намалят обема на отделяните емисии парникови газове с 6% спрямо нивото от 1990 г. Канада обаче така и не успя да постигне поставените цели.

Консервативното правителство на Харпър, което пое властта през 2006 г., първоначално се опитваше да хвърли вината за неуспеха върху „некомпетентното предходно правителство на либералите“, а след това заяви, че реализирането на съгласуваните изисквания за понижаване на емисиите ще излезе прекалено скъпо на Канада – 14 млрд. долара.

Подложен на сурова критика, включително и международна, Харпър обяви, че правителството ще гони своя цел – да намали емисиите парникови газове до 2020 г. със 17% спрямо нивото им от 2005 г.

Канада се обявява и за сключването на нов международен договор за климата през 2015 г., като той трябва да бъде подписан и от държавите, които не участваха в Протокола от Киото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още