IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка започна да изтегля ликвидност

Институцията дава ясен сигнал, че не иска да направи условията на паричния пазар „твърде лесни“, според анализатор

10:36 | 19.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайската централна банка започна да изтегля ликвидност

Китайската централна банка планира да изтегли 30 млрд. юана (4,8 млрд. долара) от местните парични пазари, съобщи MarketWatch. Това е първата подобна операция на институцията от юни миналата година, уточнява изданието.

Действията й следват серия от ликвидни инжекции, включително 662 млрд. юана в навечерието на празненствата по повод Новата година по лунния календар, когато търсенето е обичайно високо.

Освен това през седмицата матуритет достигат част от сключените репо сделки, които ще доведат до изтеглянето на още 860 млрд. юана.

Според Дариуш Ковалчик, старши икономист на Crédit Agricole, китайската централна банка дава ясен сигнал, че не иска да направи условията на паричния пазар „твърде лесни“.

„Не е изненадващо, че Shanghai Composite Index отчита спад в днешната сесия. Затягането на ликвидността ще ограничи и печалбите на капиталовия пазар“, допълни Ковалчик.

Въпреки изтеглянето на ликвидност според анализатори, цитирани от Ройтерс, условията на паричния пазар в Китай остават без промяна, тъй като средствата, които потребителите са изтеглили, за да се подготвят за празниците, ще се върнат обратно в банковата система.

Трейдъри посочват също така, че големият обем на покупките на чуждестранна валута от китайската централна банка също допринася за разхлабването на паричната политика.

Тези фактори са запазили лихвите по междубанковите заеми на ниско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още