IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия удари звучен шамар на Novartis

Швейцарският концерн загуби знаково дело за запазени права в азиатската страна

18:03 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индийският офис на швейцарския концерн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индийският офис на швейцарския концерн. Снимка: Ройтерс

Швейцарската фармацевтична компания Novartis претърпя горчиво патентно поражение в Индия. При продължаващ от седем години горчив спор Върховният съд на страната е отхвърлил заявка за патент от страна на Novartis.

Окончателното решение ще има дълбоки последици за цялата фармацевтична промишленост - Индия е един от най-големите пазари със значителен ръст за следващите години, пише Wall Street Journal.

Върховният съд в Индия отхвърли искането на фармацевтична компания да патентова нова  версия на медикамента Glivec, използван при лечение на ракови заболявания. "В съответствие с индийските закони препаратът не отговаря на критериите за новост", се отбелязва в разпространено днес комюнике.

Експерти от сферата на здравеопазването твърдят, че това е важно решение, което ще продължи да осигурява на бедните пациенти по света достъп до евтини версии на животоспасяващи лекарства.

Съдебното решение ще засегне възможността на големите фармацевтични компании да продават патентовани лекарства в Индия. То облагодетелства пациентите, които търсят по-евтини генерични лекарства, произведени от индийски компании, отбелязва DPA.

Ако компаниите бъдат принудени често и винаги да се отказват от правата си за изключителна дистрибуция, техните разходи за научноизследователска и развойна дейност ще нараснат до такава степен, че няма да могат да бъдат избити. На всичко това се противопоставя необходимостта на населението да се предоставят лекарства, които голяма част от населението на Индия не може да си позволи.

Делото за лекарствата на Novartis в продължение на години бе в светлината на прожекторите. Индия има всички съставки като експортна цел за фармацевтичните мениджъри. Пазарът на фармацевтични продукти се очаква да нарасне драстично през следващите години. В случай на загуба на патентни права обаче, западните фармацевтични компании не биха получили голяма част от него. Затова за тях на карта е заложено наистина много.

Pricewaterhouse Coopers прогнозира, че обемът на индийския фармацевтичен пазар ще нарасне от около 11 млрд. долара през 2011 г. до 74 млрд. долара през 2020 г.

Швейцарската компания води съдебна битка в Индия oт 2006 година, за да получи патент за обновената версия на лекарството. През 2009 г. компанията оспори пред Върховния съд закон, забраняващ патентите за по-нови, но не радикално различни форми на познати лекарства, припомня Ройтерс.

Междувременно индийското подразделение Novartis India Ltd. поясни, че ще  продължи да кандидатства за патенти в Индия. По думите на вицепрезидента на групата Ранджит Шахани компанията също така ще продължи да инвестира в Индия, но предпазливо.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още