IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите - най-сигурният актив в Китай през последните години

Растежът на азиатската икономика трябва да малко е по-слаб, смята анализатор от Bloomberg

13:19 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Имотите остават най-сигурният актив в китайската икономика. <em>Снимка: Reuters</em></p>

Имотите остават най-сигурният актив в китайската икономика. Снимка: Reuters

Имотите се оказват единственият актив със стабилна възвращаемост през последните в Китай. Нито вложенията в акции, нито в банкови спестявания могат да бъдат сравнявани по този показател, сочи анализ на финансовия анализатор Майкъл Макдона от Bloomberg Television.

В този смисъл, „докато хората са преобладаващо оптимистично настроени, цените на жилищата ще продължат да се повишават. Единственото нещо, което може да свали цените, е отварянето на финансовите пазари или модернизирането на  кредитните продукти". Друга възможност е при облекчаване на режима за износ на капитали, така че китайците да имат възможност да инвестират в чужбина. "Тогава можем да видим дори рязък срив на имотния пазар“, смята Макдона.

Според финансовия анализатор растежът на китайската икономиката едва ли ще се върне над 8%. По неговите думи ръст от 7% е много по-добър за азиатската държава. Повишението трябва да е по-слабо, при условие, че икономиката е силно зависима от инвестициите, а вътрешното потребление няма как да бъде увеличено толкова, за да бъде компенсиран този ефект", коментира експертът от Bloomberg.

“Смятам, че възстановяването, особено през второто полугодие, ще бъде все по-зависимо от държавните разходи,“ коментира Макдона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още