IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Topix започна седмицата със скок от 5,2%

Двата най-добре представили се компонента бяха Toyota Motor Corp. и Sharp Corp.

11:41 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският индекс Topix започна седмицата със скок от 5,2%

Водещият японски борсов индекс Topix нарасна с 5,2 на сто, достигайки двугодишен еднодневен рекорд, след като йената отслабна в понеделник, а пазарите подобриха позициите си след  новината, че японската икономика е отчела по-висок от очакваното ръст в периода януари-март.

Индексът Topix се покачи с 5,2 на сто до 1111,97 пункта в края на търговията в Токио, като ръстът е най-големият от 16 март 2011 г. и общо 17-ти по големина от 1950 г. насам според данните на Bloomberg. Акциите на само 40 от всичките общо 1709 компании отчетоха понижение, като резултатът е най-положителният от октомври 2008 г. насам. 

Всичките 33 индустриални компании, попадащи в Topix, отчетоха повишения. Двата най-добре представили се компонента бяха автомобилната компания Toyota Motor Corp. с ръст от 8,6% – най-силен от март 2011 г., и технологичният производител Sharp Corp., чиито акции нараснаха с 15 на сто.

"Спадът от миналата седмица бе огромен, така че инвеститорите ще са склонни да инвестират", заяви Норихиро Фуджито, старши инвестиционен анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co., брокерското подразделение на най-голямата финансова група в Япония.

"Фондовият пазар наблюдава внимателно движенията на валутния пазар", казва Масаюки Кубота, експерт от Daiwa SB Investments Ltd. в Токио. "И двата пазара обаче са твърде волантилни, за да бъде определено какви са равновесните им нива", допълни още експертът.

Днешното повишение на акциите бе насърчено и от информацията, че японската икономиката е нараснала повече от очакваното през първото тримесечие на 2013 г. Брутният вътрешен продукт се е покачил с 4,1 на сто на годишна база в сравнение с предварителните изчисления от 3,5%.

Основните японски индекси Topix и Nikkei 225 успяха да се изкачат с почти 30 на сто от началото на годината, което направи Страната на изгряващото слънце най-добре представящият се в света пазар по този показател. Този факт вдъхна допълнителен оптимизъм на премиера Шиндзо Абе и Японската централна банка (ЯЦБ), че 15-те години на дефлация могат да бъдат преодолени.

Сред основните мерки за стимулиране на икономиката, които Aбe възнамерява да приложи, са данъчните облекчения с цел привличане на корпоративни инвестиции и реорганизация на бизнеса, отбеляза местна медия на 8 юни, позовавайки се на интервю на министър-председателя.

Днес ЯЦБ започна двудневно заседание за определяне на бъдещите политики. Един от основните разглеждани въпроси е дали да бъде удължен падежът върху заемите, отпуснати на банките със срок до две години с цел потушаване на волантилността на пазара на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още