IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни от САЩ подкрепиха азиатските пазари

Единствен Nikkei от водещите индекси в региона не успя да завърши на зелена територия

12:49 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабите данни от САЩ подкрепиха азиатските пазари

Повечето фондови пазари в Азия постигнаха повишения в понеделник. Ръстовете бяха подкрепен от очакванията на пазарните участници размера на покупките на активи от страна на Федералния резерв да остане без промяна през септември след публикуването на по-слаби от очакваното икономически данни от САЩ.

Индексът Shanghai Composite добави 1,9%, постигайки най-големия си еднодневен ръст в последни две седмици. Печалбата дойде, след като местната информационна агенция Синхуа цитира говорителя на Националното статистическо бюро на Китай. Според длъжностното лице страната ще постигне своята цел за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 7,5% през тази година, подпомогната от по-добрите от очакваното резултати от някои китайски фирми.

В Хонконг Hang Seng се повиши с 0,7%, докато южнокорейският Kospi скочи с 1%. Австралийският S&P/ASX 200 напредна с 0,2%, а в Япония Nikkei изгуби 0,2%, съобщава MarketWatch.

Резултатите на основните азиатски пазари дойдоха, след като в петък Wall Street завърши на зелена територия въпреки разочароващите данни за продажбите на нови жилища в САЩ през юли. Докладът на американското Министерство по търговия засили възможността Фед да не прибегне още през септември до ограничаване на мащабната си програма за изкупуване на облигации в размер на 85 млрд. долара на месец.

По думите на ръководителя на отдела за световни валутни проучвания в хонконгския филиал на френската банка Credit Agricole Митул Котеча малка е вероятността за сериозни движения на азиатските пазари през тази седмица.

"Натискът върху основната доходност по американските облигации от последните върхове вероятно ще допринесе за по-спокоен тон на пазарите в началото на седмицата и за известна допълнителна корекция на рисковите активи в краткосрочен план", каза Котеча.

Силна сесия отбелязаха златодобивните компании в региона. Акциите на Newcrest Mining Ltd и Kingsgate Консолидиран Ltd поскъпнаха съответно с 4,9% и 6 на сто в Сидни. Korea Zinc Co добави 5,3% в Сеул, а Zijin Mining Group Co постигна ръст както в Хонконг, така и в Шанхай – съответно с 1,6% 2,4%.

Сред производителите на енергия Inpex Corp придоби 0,5% в Токио, а PetroChina Co напредна с 1,8% в Хонконг и с 1% в Шанхай. Капитализацията на Santos Ltd пък нарасна с 1,2% в Сидни.

Акциите на China Construction Bank Corp добавиха 0,7% в Хонконг и 0,9% в Шанхай, след като през уикенда банката отчете 13% увеличение на печалбата за първите шест месеца на годината.

Рафинерната компания China Petroleum & Chemical Corp добави 1,9% в Хонконг и 1,6% в Шанхай след 24-процентовия ръст на печалбата си за полугодието.

На борсата в Токио печалбите бяха ограничени, след като американският долар поевтиня спрямо японската валута, задържайки се под 99 йени за брой. Акциите на Mitsui Fudosan Co и Mitsubishi Estate Co добавиха по 1% всяка в Токио. Книжата на Resona Holdings Inc пък поскъпнаха с 0,8%.

Сред най-големите износители книжата на Suzuki Motor Co паднаха с 1,9%, докато капиталиацията на Sharp Corp отстъпи с 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още