IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея емитира първите си облигации в долари от 2009 г.

Целта на емисията не е нуждата от долари, а да бъдат убедени чуждите инвеститори, че местните капиталови пазари остават стабилни

18:15 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Южна Корея емитира първите си облигации в долари от 2009 г.

Южна Корея ще емитира първите си държавни облигации в американска валута от 2009 г., опитвайки се да набере 1 млрд. долара в период, когато развиващите се държави плащат най-високи разходи за заемане на средства от пазарите от почти 2 години, съобщи Bloomberg, като се позова на източник, запознат с въпроса и пожелал да остане анонимен, тъй като условията по емисията все още не са определени.

Правителството предлага 10-годишни държавни облигации при доходност от около 135 базисни пункта над тази на американските държавни облигации с аналогичен по продължителност срок на погасяване, твърди източникът.

“Това е най-добрият момент за пласиране на облигации, като се има предвид състоянието на пазара“, заяви генералният директор в южнокорейското министерство на финансите Чой Хи Нам.

Емисията става факт най-малко 5 месеца след определянето на поемателите от Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, Korea Development Bank и Woori Investment & Securities Co. и бе забавена заради ръста на напрежението около Северна Корея и евентуалното свиване на монетарните стимули в САЩ, които увеличиха разходите за заемане на средства от пазарите.

Първоначалният план бе облигациите да бъдат пуснати на пазара през юни, обяви Чой. „Трябваше да изчакаме проблемите на развиващите се пазари да намалеят малко заради опасенията от свиването на стимулите от Фед и решихме да го направим преди заседанието на Федералната комисия за отворения пазар, тъй като лихвите може да продължат да се повишават“, обясни той, визирайки Федералния резерв на САЩ.

Средната доходност по емитирания в долари държавен дълг на развиващите се икономики нарасна до 6,42% вчера, достигайки най-високото си ниво от октомври 2011 г., сочи индекс на американската банка JPMorgan Chase & Co. За сравнение – рекордното дъно от 4,44% бе достигнато на 3 януари тази година, а за последните 5 години средната стойност е 6,39%.

„По-добре е да емитират по-скоро сега, отколкото по-късно, тъй като разходите за заемане на средства ще нарастват още по-бързо“, след като Фед започне да ограничава покупките на активи, заяви Рийс Кам, стратег в базираната в Хонконг компания за финансови услуги SJS Markets Ltd., специализирана в активите, осигуряващи фиксирани приходи. „Ние очакваме стабилно търсене за дълговите книжа, като се имат предвид по-добрите икономически фундаменти на Южна Корея в сравнение с останалите развиващи се пазари“, добави Кам.

За последно Южна Корея пласира държавни облигации в долари през април 2009 г., когато бяха емитирани 5-годишни книжа за 1,5 млрд. долара и 10-годишни за същата сума, сочат данни на Bloomberg.

Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да вложат средства в южнокорейски ДЦК вместо в американски държавни облигации бе средно 104 базисни пункта, докато на 27 юни достигаше 129 базисни пункта – най-високото ниво от юли 2012 г., сочат данни на Bank of America Merrill Lynch. На 15 януари обаче разликата бе едва 70 базисни пункта – най-ниската от юли 2007 г.

Доходността по южнокорейските доларови облигации с матуритет през ноември 2025 г., нарасна днес с 5 базисни пункта до 4,23%, а спредът спрямо американските държавни облигации с аналогичен срок на погасяване е 109 базисни пункта, докато на 30 юли бе достигнат връх за годината от 123 базисни пункта.

„Целта на емисията не е набирането на долари, а да бъдат убедени чуждите инвеститори, че южнокорейските капиталови пазари са стабилни“, заяви Юн Йео Сам, анализатор за активите с фиксиран доход в Daewoo Securities Co. в Сеул. „Пласирането вероятно ще бъде успешно въпреки риска от свиване на стимулите в САЩ“ и нарасналите геополитически рискове в Сирия, добави той.

Излишъкът по текущата сметка на страната, който се очаква да достигне рекордните 53 млрд. долара през тази година, позволява на четвъртата по големина азиатска икономика да запази нисък основния лихвен процент, за да подкрепя икономическия растеж, докато останалите развиващи се пазари повишават разходите за заемане на средства, за да защитят своите обезценяващи се валути.

През юли южнокорейската централна банка прогнозира, че икономиката на страната ще се разшири с 4% през 2014 г. при ръст от едва 2,8% за настоящата година.

Застраховките за защита срещу фалит на Южна Корея през третото тримесечие са се понижили с 12 базисни пункта до 0,79%, след като през първата половина на годината бяха нараснали с 32 базисни пункта. За сравнение – същите застраховки за Китай, който има същия кредитен рейтинг Aa3 при международната рейтингова агенция Moody’s, са на ниво от 0,96%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още