IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Сингапур - две напред, една назад

Островната държава е изправена пред значителен спад на БВП през третото тримесечие

13:06 | 06.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Сингапур - две напред, една назад

Ако последните по-слаби от очакванoтo икономически данни от Сингапур бъдат затвърдени в следващите седмици, то градът-държава е изправен пред угрозата да отчете значително свиване на тримесечния растеж, смятат икономисти.

Един отрицателен брутен вътрешен продукт (БВП) в периода юли-септември не трябва да бъде изненада предвид необичайния ръст с 15,5% през второто тримесечие. Експерти все пак отчитат, че мащабите на свиването са нещото, което трябва да бъде следено отблизо. Най-новите данни за БВП се очакват по-късно този месец.

Икономистът за Азия в малайзийскатa банка CIMB Сенг Ун прогнозира, че икономиката на Сингапур вероятно ще се свие с 2-3 на сто на тримесечна база според сезонно изгладените данни. Хак Бин Чуа, икономист в Bank of America Merrill Lynch (BAML), пък очаква спад с 4-5%.

"Това е класически случай на две стъпки напред, една назад за икономиката на Сингапур", отбеляза Сенг Ун. "Това не означава, че сме се запътили обратно надолу по хълма. Просто възстановяването е крехко", допълни още той.

И в действителност последните икономически данни акцентират върху това. Публикуваните през миналата седмица правителствени доклади показаха, че промишленото производство е нараснало с 3,5% на годишна база през август, оставайки под пазарните очаквания за ръст от 4,9 на сто.

На месечна база пък продукцията е намаляла за трети пореден месец през август, смъквайки се с 1,4 на сто.

Непетролният износ – един от най-тясно наблюдаваните икономическите показатели за сингапурската икономика, отстъпи с 6,2% през август на годишна база, изненадвайки пазарите със спада си.

"Тримесечните данни за БВП вероятно ще бъдат отрицателни, след като растежът бе толкова силен през второто тримесечие. В подкрепа на това дойдоха и последните икономически данни, които бяха по-слаби от очакваното", заяви от своя страна Хак Бин Чуа. "На годишна база резултатът все пак ще бъде положителен с оглед на сектора на услугите, който продължава да бъде двигател на растежа", допълни още анализаторът от BAML.

Междувременно анализаторите от OCBC Bank обявиха очакванията си растежa на БВП през третото тримесечие да достигне 2,3% на годишна база. Спрямо предходните три месеца обаче се очаква свиване с 9,4 на сто.

Икономиката на Сингапур – дом на един от най-големите финансови центрове в Азия - традиционно е силно зависима от експорта. В този смисъл много анализатори отбелязват, че това я прави уязвима на процесите в глобалната икономика.

"Има ръст на икономиката на Сингапур, но той просто не е в права линия. Надяваме се това отчасти да се дължи на притесненията за потенциалното влияние на намаляването на стимулите от Фед, силата на отскока в Китай и влиянието на валутните слабости в съседните азиатски страни", отбеляза още Бин Чуа.

Притесненията за поетапно намаляване на стимулите от страна на Федералния резерв на САЩ причиниха множество валутни и пазарни колапси в последните месеци. Най-значителен негативен ефект претърпя индонезийската рупия, която отстъпи до рекордното дъно от 68,8 за долар през август. Индонезия е един от най-важните външнотърговски партньори на Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още